Варварство: Това не е реставрация, а бетонен бъг!

52
Европрокуратурата и ЮНЕСКО може да се намесят в скандала с моста на Колю Фичето
Европрокуратурата и ЮНЕСКО може да се намесят в скандала с моста на Колю Фичето

Европрокуратурата и ЮНЕСКО може да се намесят в скандала с моста на Колю Фичето

Скандалът около реставрацията на емблематичния мост на Колю Фичето край Бяла се разраства, като много местни жители и експерти се опасяват, че проектът, финансиран с европейски средства, всъщност е довел до унищожаване на културното наследство. Докато официални представители и местната власт приветстваха завършването на реставрацията с тържествена церемония, други граждани изразиха своето недоволство, организирайки протест. Ето какво разкрива интервюто на Ивелин Николов със специалистите Петър Дяков и Серьожа Стефанов.

„Мостът е буквално съсипан!“

Един от основните критици на проекта, юристът Петър Дяков, който живее в САЩ, но е родом от Бяла, твърди, че мостът е прегазен и унищожен. „Това не може да дойде трейсгруп и да помлее всичко с бетон и железобетон,“ заявява Дяков в интервюто, визирайки разрушителните ефекти от използваните съвременни материали​. Според него, целта на реставрацията е била да се подсили мостът, така че дори танкове да могат да преминават по него – нещо, което според него е напълно ненужно. „До моста има друг мост, там не трябва да минават танкове“​.

Променен дизайн и нарушена автентичност

Скулпторът Серьожа Стефанов също не спестява критики към проекта. Според него реставрацията е променила основния дизайн на моста и е унищожила неговата автентичност. „Те промениха исторически наложилия се дизайн на моста. Това, което наричат реставрация, всъщност е един бетонен замен“, споделя Стефанов​. Той изразява недоволство, че вместо да бъде запазена оригиналната структура, мостът е подсилен с бетон и железобетон, което е в противоречие с принципите на реставрацията.

Стефанов отбелязва, че дори исторически забележителности като Колизеума в Рим са реставрирани, без да се премахва така наречената „патина“ - уникалната старинна текстура, която придава автентичност на монумента. „Съсипаха изкуството на Фичето. Това е варварство!“ подчертава той​.

Модерни технологии, но за сметка на наследството

В интервюто Серьожа Стефанов подчертава също, че дори съвременните технологии, като 3D моделиране и роботизирано изрязване на камъни, не са успели да възстановят автентичния вид на моста. Той споделя, че тези технологии могат да създадат нещо „фантастично“, което изглежда около 85% като ръчна работа. Но въпреки това, мостът е бил прекомерно модернизиран, загубвайки своята историческа идентичност​.

Естетиката на моста – жертва на съвременния бетон

Серьожа Стефанов критикува и естетическите аспекти на реставрацията, като подчертава, че използваните материали и техники не отговарят на традициите на Колю Фичето. „Съвременният бетон е лесен за работа, но резултатът е индустриален. Това е като да направиш лего структура вместо шедьовър на ръчната работа“​, казва той, отбелязвайки, че древните римляни, например, са използвали бетон, но са го раздвижили и скулптирали, за да създадат произведения на изкуството като Пантеона.

Призив за намеса от европейските институции

Юристът Петър Дяков призовава за намесата на Европрокуратурата, Европейския парламент и ЮНЕСКО, като настоява, че не само културното наследство е нарушено, но и законите. „Не само, че мостът е нарушен, но също така има множество аспекти на нарушения в този проект“​, категоричен е той. Група от местни граждани вече са обявили, че ще сезират международни институции с надеждата, че ще бъде проведено разследване.

Какво предстои?

Макар че местната власт отбеляза реставрацията на моста с оптимизъм, реакциите на местните жители и експерти показват, че ситуацията е далеч от разрешена. Следващите стъпки ще включват евентуални проверки от Министерството на културата и други компетентни органи. Но въпросът остава – ще успее ли мостът на Колю Фичето да запази своята историческа стойност или ще остане поредният пример за разрушено културно наследство в името на модернизацията?

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -5
    41
    Хахахаха
    До 40 Сега разбираш ли, колко вредни за държавата са референдумите. "тези" ще се изказват за ядрена енергетика или за икономика и еврозона ... Майко мила ....
  • -4
    40
    тц, тц,
    Много специалисти тука, „реставратори“, изкуствоведи“, „историци“, дето са разбрали кой е Колю Фичето от уикито! Да не говорим, че 99% от тях даже не са видели моста, ама дращят ли дращят!Айде спрете се, ако сте убедени в това което пишете, сезирайте съответните институции, ако не какво, правите вятър на клавиатурите си?!?
  • -5
    39
    Русенец
    Българинът никога не е доволен от направеното.А тук хората добре са си свършили работата.
  • 10
    38
    Антония
    Гаврата с тази историческа ценност не е в името на модернизацията, а в името на простотията, невежеството и бездарността на "новото време"
  • 9
    37
    Радвам се
    Че има все още българи, които милеят за това, което са ни оставили предците ни. За които ценностите в живота не са само далавери и пари. Какво е Бяла без този мост- емблема продажнициге замислиха ли се като наливаха бетона в основите?!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари