Христо Стоичков гостува днес на Експоцентъра в Бяла

1

Реставрираният мост на Колю Фичето край Бяла открит с впечатляващ спектакъл и 3D мапинг шоу

С впечатляващ концерт-спектакъл, шествие и 3D мапинг шоу беше открит реставрираният мост на Колю Фичето край град Бяла и новоизграденият Експоцентър „Уста Колю Фичето“. Събитието, което събра стотици гости от цялата страна, бе организирано с мащаб и внимание към детайлите, подчертавайки значимостта на този архитектурен шедьовър на българското Възраждане.

Сред официалните гости на церемонията бе и областният управител на Русе Драгомир Драганов, който сподели възхищението си от реализирания проект. „Много труд е вложен както в подготовката на събитието, така и в строително-ремонтните дейности. Адмирации за направеното, убеден съм, че чрез този проект Бяла ще стане още по-привлекателно място за туристи както от страната, така и от чужбина“, коментира Драганов.

Откриването започна с тържествен концерт-спектакъл под надслов „Беленският мост на Колю Фичето свързва времена и хора“, режисиран от Борис Радев. В програмата взеха участие оркестърът, хорът и солистите на Русенската опера, които под диригентската палка на Димитър Косев изпълниха възрожденски песни, църковни песнопения и арии от исторически опери. Кулминацията на събитието беше шествие по реставрирания мост, в което участваха близо 300 гайдари, танцьори и самодейци. Водещ на тържеството бе известната журналистка Аделина Радева, а краят на спектакъла бе ознаменуван с впечатляващо 3D мапинг шоу, прожектирано върху моста на Колю Фичето.

Реставрацията на моста и изграждането на Експоцентъра са реализирани с европейско финансиране в рамките на оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 година. Общата стойност на проекта възлиза на 9,5 милиона лева. Новопостроеният двуетажен Експоцентър впечатлява с модерен архитектурен дизайн и предлага на посетителите уникални изживявания – от музей, разказващ за живота и делото на Колю Фичето, до интерактивна „Машина на времето“, която позволява на гостите да се върнат назад в годините и да проследят началото на строежа на моста.

Кметът на Бяла Димитър Славов сподели своето вълнение пред присъстващите: „За 9 години като кмет имах много важни моменти, но това за мен е много специален момент – емблемата на Бяла, това, с което сме известни. Чрез този проект успяхме да имаме шанс да мечтаем да станем туристически център.“ Славов подчерта, че благодарение на европейското финансиране е спасен уникалният мост на Колю Фичето, който е възстановен в пълния си блясък.

Заместник-министърът на туризма Павлин Петров също отбеляза значимостта на реставрацията за региона: „През последните години туризмът в Русенска област се развива доста добре, особено културно-историческият туризъм. Такова голямо събитие не е имало скоро в област Русе и скоро не е строено нещо в такива мащаби.“ Той увери, че Министерството на туризма ще продължи да подкрепя региона в развитието на туризма.

Историческият мост на Колю Фичето край Бяла, построен през 1865-1867 година, е едно от най-забележителните архитектурни творения на Възраждането. Изграден от издялан камък от местен варовик и варов хоросан, мостът впечатлява с 14 свода и уникални релефни изображения на животни. Той е не само паметник на културата с национално значение, но и истинско свидетелство за майсторството на българските строители от XIX век.

Днес съоръжението е изцяло възстановено и готово да посрещне нови поколения посетители, като същевременно запази своята историческа стойност. Пешеходците могат да се насладят на разходка по моста, който остава затворен за автомобилен трафик, за да съхрани своето културно-историческо наследство.

Предстоящите събития в града включват концерт на певицата Дара от 20:30 часа и през деня в Експоцентъра ще има специална среща с футболната легенда Христо Стоичков, който също присъства на откриването на реставрирания мост. Официалното откриване привлече и множество видни представители на държавната и местната власт, което подчертава значението на проекта за цялата Русенска област.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    16
    Socrates
    Mnogo si prost Ico....izlagash se brat mi...vzemi primer ot Nasko Sirakov
  • -4
    15
    Вл. Курлапич Путин
    Още дълги години ще серем в устата на българите и ще правим територията пълна с говна!
  • -5
    14
    Даньо дебелия
    Да ева и "камата" му да ева! Да се махне камъка на който пише, че са посрещнати окупационните руски войски като освободителни.
  • 11
    13
    Крадливи ,
    Самозабравили се варвари! Съсипахте поредното стойностно нещо.Това беше паметник на самоходен български гений ,който имаше естетика ,историческа стойност и беше повод за национална гордост. А сега ще бъде паметник на вашата варващина. РАЗРУШИТЕЛИ! СЪСИПВАЧИ! ВСИЧКИ ПРИ БАЙ СТАВРИ!FK
  • 8
    12
    крадливо милиционерско лайно
    Ма вЕрно, оная спинозната мумия има вид като че ще гушне букета всеки момент! Сигурно е в четвърти стадий! А дано!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари