Мостът на Колю Фичето край Бяла: От анализа до реставрацията

2
Архитекти споделят детайли за проекта и неговите етапи
Архитекти споделят детайли за проекта и неговите етапи Снимка: Община Бяла

Архитекти споделят детайли за проекта и неговите етапи

Архитектите, които работят по проекта за консервация и реставрация на моста на Колю Фичето край Бяла, споделиха своето становище за състоянието на съоръжението и предприетите мерки.

Процесът на проектиране започна с изготвянето на инвестиционен проект в техническа фаза, базиран на одобрен идеен инвестиционен проект. Това бе част от проекта „Консервация и Реставрация на Моста на Колю Фичето в Община Бяла“, реализиран по процедурата „Развитие на туристическите атракции“ от Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г.

Етап I: Набавяне на изходни данни

Първият етап включваше събиране на различни видове данни и документи, сред които:

  • Виза за проектиране и нейното съгласуване
  • Геодезическо, фотограметрично и архитектурно заснемане
  • Архивни данни и изходни данни от Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН) и Министерството на културата

Етап II: Анализ и диагностика

В този етап се извърши анализ на събраната информация и бяха направени изводи за състоянието на моста и прилежащата му територия. Дефинирани бяха четири отчетливи зони с различен архитектурен облик, като се установи, че съоръжението е в предаварийно състояние.

  • Зона 1: Автентична, с каменен градеж и четири свода, която бе в предаварийно състояние.
  • Зона 2: Неавтентична, изградена през 1922-1923 г. с бетонова конструкция и множество конструктивни проблеми.
  • Зона 3: Неавтентична, представляваща земен насип на мястото на оригиналното съоръжение.
  • Зона 4: Автентична, с каменен градеж и два свода, също в предаварийно състояние.

Основният извод бе, че мостът е загубил голяма част от своята конструктивна и архитектурна цялост, което налага спешни мерки за консервация и реставрация.

Етап III: Разработване на концептуално идейно решение

В този етап бяха разработени и оценени няколко идейни решения, които преминаха през професионални и обществени обсъждания. След обсъжданията и анализите бе приета посока за завършване на проекта, съгласувана с всички необходими институции, включително и НИНКН.

Приемната сграда и прилежащата инфраструктура попадат извън обхвата на сервитутната зона на моста.

07.08.2024 г. Проектантски колектив

гр. София

арх. Емил Василев

Изготвеното проектно решение за моста се разработи, като се следваха напълно предписанията на НИНКН, с което се постигна в максимална степен възстановяване и реконструкция на емблематичното съоръжение.

арх. Константин Косев

арх. Роман Пещерски

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    8
    До 7
    Ти виждал ли си моста сега? Това е гавра. Каквото и да се използва като материали, такова кощунство никой не би могъл да си представи. До този момент...
  • -1
    7
    до 6
    а какво се ползва, кал и слама ли?!? Ти като специалист реставратор би ли споделил?!? А бетона от възстановяването на моста 20-те години на миналия век сигурно с мрамор трябваше да го обновят?!? Тука май спец до спец сте се наредили, от всичко разбирате, само дето никой не ви признава разбиравките! Абе, ти да не си от всезнайковците от ПП-ДБ?!?😁😁😁
  • 2
    6
    До 5
    Манго кумунярски, в обновяването на културните обекти не се използват изкуствени материали като фибран примерно! Грозно, крадливо, типично за ОБГ ГРОБ=ДПС!
  • -2
    5
    до 2
    И какъв е крайния резултат?!? При всички положения по-добър от предишното състояние на моста! В крайна сметка в Националния институт за недвижимо културно наследство работят хора, които разбират мааалко повече от теб! 😁😁😁
  • -2
    4
    ивелинчо,
    Като имаш данни сезирай прокуратурата, какво чакаш?!? Или само така, да си плюнеш?!?
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари