Протест срещу „реставрацията“ на моста на Кольо Фичето

3
Критики към проекта за над 14 милиона лева, който според местните е унищожил автентичния облик на моста
Критики към проекта за над 14 милиона лева, който според местните е унищожил автентичния облик на моста

Критики към проекта за над 14 милиона лева, който според местните е унищожил автентичния облик на моста

Жителите на град Бяла се подготвят за протест днес срещу предстоящото откриване на реставрирания мост на Кольо Фичето. Началото на протеста ще бъде днес на 23 август в 20:00 часа, а инициаторът е скулпторът и общественик Серьожа Стефанов.

Реставрацията и консервацията на моста, финансирани чрез европейска програма, са предизвикали недоволство сред местните жители. Вместо да запази своя автентичен вид, според тях мостът е бил подложен на неквалифицирани и неграмотни интервенции, които са унищожили неговата оригиналност и историческа стойност. Този проект, вместо да подчертае културното наследство, се е превърнал в бутафорен и кичозен резултат, според критиците.

Стефанов посочва, че заради този културен и исторически гаф са сезирани институции като Европрокуратурата, Европарламентът, ЮНЕСКО, ИКОМОС, както и различни посолства на партньорски държави и техните Министерства на културата.

Проектът е стартирал през 2021 година, въпреки отрицателното становище на Специализирания експертен съвет за опазване на недвижими културни ценности, като това решение е взето еднолично от тогавашния министър на културата.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    35
    Не е
    Защото Леонардо не е реставратор...
  • 0
    34
    до 31
    Със сигурност Мона Лиза не е реставрирана по автентичната технология на Леонардо.
  • 1
    33
    Фък дъ РФ
    До 29 Абсолютно точно си формулирал проблемите с реставрацията, но тук цел на русофилската измет, не е спор по същество, т.е. как е ремонтиран Мостът на Колю Фичето, а търсене на повод за критики и разделение на обществото, че кмет на ГЕРБ е организирал реставрацията.
  • 1
    32
    Фък дъ РФ
    До 30 Достатъчно ми бе да прочета, как удобно си пропуснал главните виновници за днешното дередже в България - бкп, презентирана днес като бсп, след което веднага ми "светна" лампата, че си демагог, и не се вълнуваш от истината. Нима Русе да цъфти и върже, след като два мандата е начело с ПенчУ, а той не е от списъка на "лошите" - "ГЕРБ ,СдС ,ДсБ,ДБ,ДаБ,ПП,БСП,ВМРО и ДПС"?!
  • 1
    31
    до да попитам
    Как реставрираха Джокондата? На половина с масло и после с акварел че и темпер?
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари