Ремонтът на Дунав мост ужасява туристите

0
Туристите и товарните автомобили са принудени да чакат с часове за преминаване на границата
Туристите и товарните автомобили са принудени да чакат с часове за преминаване на границата

Туристите и товарните автомобили са принудени да чакат с часове за преминаване на границата

Основният ремонт на Дунав мост при Русе превръща преминаването на границата в истински кошмар за туристите, пътуващи към България, Гърция и Турция. Трафикът на границата с Румъния е изключително интензивен, като задръстванията на граничните пунктове Кардам и Оряхово са значителни. Тези пунктове не могат да бъдат използвани като алтернативни маршрути, тъй като са претоварени от тежкотоварни автомобили.

На българския участък на Дунав мост при Русе е въведена временна организация на движение, която позволява преминаване само в една лента. Трафикът се регулира чрез светофарна уредба, което създава огромни задръствания и туристите са принудени да чакат с часове, за да преминат от Румъния в България. Румънските власти не пропускат товарни автомобили единствено през ГКПП Дуранкулак, което е добра алтернатива за туристите, но капацитетът на този пункт е малък и не може да поеме голямото натоварване

ПРЕЗ УИКЕНДА: Висим по 3 часа на границата!

През уикенда средното време за чакане на граничните пунктове с Гърция и Турция достига около три часа, установи проверка на „Телеграф“. Трафикът е най-интензивен в почивните дни поради потокът от туристи и завръщащите се от Турция гастарбайтери, които пътуват към Германия, обясниха граничари.

Обикновено километричните опашки се формират между 8:00 и 18:00 часа, след което движението се разрежда. От Гранична полиция съветват пътуващите: „Тръгвайте рано сутрин около 5:00 часа или късно вечер – около полунощ, за да преминете през граничните пунктове за максимум 15-20 минути“.

Катастрофите са основен фактор за задръстванията

Сблъсъци и инциденти също допринасят за дългото чакане на границата. Освен туристите, които пътуват към Гърция, катастрофите са основен фактор за задръстванията. „Най-много произшествия стават в дефилето, където пътят е тесен и с много завои, а повечето хора бързат“, обясниха пътни полицаи. Особено сериозни инциденти водят до затапване на трасето към Кулата и формиране на километрични колони. „Катастрофите стават най-често в обедните часове, когато жегата е нетърпима и доста хора не включват климатици, за да спестят гориво, което усложнява обстановката“, добавиха катаджиите.

Гастарбайтерите започнаха да се завръщат към Европа

На ГКПП - Капитан Андреево също има големи опашки, особено на вход към България. Турските граждани започнаха да се завръщат към Европа след отпуските си, което натоварва трафика. Минимум три часа чакане са необходими за преминаване през границата, докато на изход отнема само 20-30 минути. Губернаторът на Одрин, Юнус Сезер, съобщи, че мерките за сигурност и капацитетът на работа са засилени, за да се справят с увеличения трафик от автомобили и пътници към ЕС.

За да избегнат дългото чакане, пътуващите към Гърция и Турция имат алтернативни гранични пунктове. Пунктът Златоград – Термес, който отвежда от Смолян до Ксанти, е само за автомобили и никога няма опашка. ГКПП Илинден – Екзохи също е добра алтернатива за Кулата, макар че в социалните мрежи все повече се препоръчва и се формират леки опашки. За Турция, пунктовете Лесово и Малко Търново са добри опции, като последният е по-натоварен през съботите и неделите.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 10
    9
    До Румънците и Полицията
    Влизането на румънски туристи от варненският път в посока "Русофилите",банзиностанция"ОMV" към "Печатни Платки" и "Лук Ойл" бензиностанцията с цел да се включат в бул."България" за да се насочат лъм ГКПП"Дунав Мост" или VAMA,просто ужасява русенските граждани.При ограничение 40 км. и 50 км. в час навлизат до кръстовището със 90/120/130 км. в час.Просто ужас най вече за тези които се включват в посока центъра от лъм дом "Майка и дете" и "Дружба" 3 .Навлизат в колони,изпреварват от дясно по посока на движението,шмугват се и откровенно си просят боя мамалигарите.Това е.МВР -Русе да застане долу на спирката преди кръстовището и да понапълни общинският и републикански бюджет.Да сложат и двунога,тринога и ако искат една нога със косми или на обръснат един гол крак да стои камерата е все тая.Работа ще свършат.Пари ще има за бюджета на място с пост терминал и книги прибрани мамалигарски ,доста.Ето,нали ревете за бюджета пари да има.Пък и някой паднала монета ще има за старшината в тая жега,грехота е все пак,хора сме.Чорба,хляб,швепс,кафе.КАТ-Русе,стига сте лъзгали,действайте.УСПЕХ ЧЕ Е СРАМОТА.
  • 0
    8
    Делян Путевски
    А така, евала на митницата гледа си работата а вие недоволствате. Когато се работи не сте доволни, когато не,-пак сте недоволни. Ае чувствай се човекоподобни , че аз грухтя .
  • 5
    7
    БГ ИДИОТИ
    Да го духат бакшишите
  • 7
    6
    Ами
    Нищо не се казва за ферибота, какво прави румънската страна и защо толкова дълго се време проточва пускането му в действие?
  • 16
    5
    Ехааа
    Мостът, преди 70 години, го построиха за две години и половина, а сега половината българска част ще го ремонтират 2 години?!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари