Разчетоха черната кутия на разбилия се изтребител L-39

2
Инцидентът най-вероятно е причинен от полет на изключително ниска височина, последван от опит за рязко вертикално издигане
Инцидентът най-вероятно е причинен от полет на изключително ниска височина, последван от опит за рязко вертикално издигане Снимка: Александър Младенов / AERO / Архив

Инцидентът най-вероятно е причинен от полет на изключително ниска височина, последван от опит за рязко вертикално издигане

Разследването на трагичния инцидент с военен самолет L-39, случил се на 13 септември 2023 година в авиобаза "Граф Игнатиево", навлезе в решаваща фаза. Експертите успяха да разчетат информацията от черната кутия на разбилия се самолет, което хвърля светлина върху вероятната причина за катастрофата.

Според първоначалния анализ на данните, записани в черната кутия, инцидентът най-вероятно е причинен от полет на изключително ниска височина, последван от опит за рязко вертикално издигане, информира БНТ. Тази информация предстои да бъде внимателно проучена от екипа разследващи следователи и прокурори, които работят по случая.

Трагедията се разигра по време на подготовката за мащабно авиационно шоу, организирано по повод 20-годишнината от присъединяването на България към НАТО. Двамата пилоти на борда - майор Петко Димитров и старши лейтенант Венцислав Дункин - загубиха живота си при изпълнението на сложна въздушна фигура в рамките на тренировъчния полет.

Инцидентът предизвика силен отзвук в обществото и повдигна въпроси относно безопасността при провеждането на подобни въздушни демонстрации. Експертите в областта на авиацията подчертават, че изпълнението на сложни маневри на ниска височина крие значителни рискове дори за опитни пилоти.

Очаква се в следващите дни разследващият екип да получи пълния доклад с данните от черната кутия. Този ключов документ ще играе важна роля в определянето на точните обстоятелства, довели до трагичния инцидент, и ще помогне за изготвянето на препоръки за повишаване на безопасността при бъдещи въздушни демонстрации.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    3
    до 1
    И що на неговата?!? Щото така казаха шиши и компания ли?!?
  • -2
    2
    Георги ГеоргиевTYZl
    Коя година????
  • -7
    1
    Русенец
    Ще тежат на съвестта на Румен Радев
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

DJ хванал златната рибка, но веднага я пуснал.
- Я, чакай, а трите желания - казала рибката.
- Оф, добре, казвай кои песни искаш, ама да знаеш, че "Луда по тебе" я нямам.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари