Министерство на отбраната разсекретява данните за авиокатарстрофата до Граф Игнатиево

0
Комплексно разследване хвърля светлина върху трагедията с двамата пилоти
Комплексно разследване хвърля светлина върху трагедията с двамата пилоти Снимка: Министерство на отбраната

Комплексно разследване хвърля светлина върху трагедията с двамата пилоти

Министерството на отбраната ще разкрие подробностите около фаталния полет на тренировъчния самолет Л-39. Утре ще бъдат представени резултатите от задълбоченото разследване на авиокатастрофата, случила се в средата на септември край село Граф Игнатиево.

Загубата на двама опитни пилоти

Трагедията отне живота на двама висококвалифицирани пилоти от 12-а авиационна база в град Долна Митрополия - подполковник Петко Димитров и капитан Венцислав Дункин. Инцидентът се случи по време на подготовка за предстоящо авиационно шоу, когато самолетът се разби при изпълнение на тренировъчен полет.

Комплексно разследване на инцидента

Служебният министър на отбраната Атанас Запрянов разкри, че разследването не се ограничава само до анализ на данните от "черната кутия" на самолета. То включва обстойна проверка на цялостната организация, планиране, подготовка и провеждане на тренировъчните полети.

Анализ на "черната кутия"

Процесът по разчитане на данните от "черната кутия" отне близо месец. Устройството беше изпратено за анализ в Чехия, където се намира фирмата-производител. Властите потвърдиха, че няма загубени данни от записващото устройство. Информацията съдържа детайли за състоянието на самолета, комуникацията между пилотите и наземния контрол, както и редица други важни параметри.

Посмъртно признание

В знак на признателност към героизма и саможертвата на загиналите пилоти, подполковник Петко Димитров и капитан Венцислав Дункин бяха повишени посмъртно във военно звание.

Опит и подготовка на пилотите

Министър Запрянов подчерта високото ниво на подготовка на загиналите пилоти: "Инструкторите имат достатъчно нальот. За миналата година над 100 часа, а тази година – около 60 часа".

Представянето на резултатите от разследването се очаква да хвърли светлина върху причините за трагичния инцидент и да спомогне за предотвратяването на подобни събития в бъдеще.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

"Москвич" пускат на пазара електречески автомобил. Пробегът зависи от дължината на кабела.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари