Министерството на отбраната разкри причините за авиокатастрофата край Граф Игнатиево

0
Самолетът е бил в изправност, пилотите са поели неоправдано висок риск
Самолетът е бил в изправност, пилотите са поели неоправдано висок риск

Самолетът е бил в изправност, пилотите са поели неоправдано висок риск

Рискована маневра е довела до трагедията в "Граф Игнатиево".

Докладът за авиационния инцидент в авиобаза "Граф Игнатиево", базиран на данните от черната кутия на самолета L-39 ZA, разкрива поемането на неоправдано висок риск при изпълнението на фигура от висшия пилотаж. Тази информация беше оповестена по време на специална пресконференция, проведена от военния министър Атанас Запрянов.

Специалната комисия от Министерството на отбраната, разследваща инцидента, при който загинаха двама пилоти, установи, че ситуацията е ескалирала от нормална до катастрофална. Въвеждането на самолета във вертикална фигура с определени параметри е довело до усложняване на обстановката. Последвалото бездействие на екипажа за аварийно напускане на самолета е превърнало ситуацията в непоправима.

Хронология на събитията

На 13 септември 2023 година, по време на подготовка за демонстративен полет на авиобаза "Граф Игнатиево", катастрофира учебно-боен самолет L-39ZA. При инцидента загинаха пилотите Петко Димитров и Венцислав Дункин от 12-а авиационна база в Долна Митрополия. Трагедията се случи по време на тренировка за демонстративни полети, планирани като част от честванията на 20-годишнината от присъединяването на България към НАТО.

Разследване и последствия

Министър Запрянов подчерта, че кадрови решения ще бъдат взети след пълното изясняване на фактите. Той заяви: "Съвсем скоро ще оповестя своите решения, но те ще бъдат на базата на обща проверка на Военновъздушните сили, а не на слухове и хипотези на един или друг командир."

В пресконференцията участваха също заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Цанко Стойков и полковник Петко Василев от отдел "Разследване на авиационни произшествия и инциденти" в Служба "Военна полиция".

Успоредно с проверката на Министерството на отбраната, тече и разследване под надзора на Военната прокуратура. Прокурорите проучват дали съществува нормативно основание за използване на бойната авиация за демонстрационни изпълнения.

Технически детайли и анализ

Полковник Петко Василев предостави подробна информация относно техническото състояние на самолета и обстоятелствата около инцидента:

  • Самолетът е произведен през 1990 година в бивша Чехословакия и е ремонтиран през 2015 година.
  • Не са установени отклонения в параметрите на горивото или изтичане на технически течности по време на полета.
  • Черната кутия показва, че двигателят е работил на максимален режим.
  • Не са регистрирани сигнали от екипажа за възникнали проблеми.

Комисията е отхвърлила версията за технически неизправности като малко вероятна причина за инцидента.

Министър Запрянов заключи: "Стремим се да изясним обстоятелствата и причините, за да не допускаме повече такива инциденти."

Разследването продължава, като се очакват допълнителни анализи и заключения, които да хвърлят повече светлина върху трагичния инцидент и да доведат до мерки за предотвратяване на подобни случаи в бъдеще.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

"Москвич" пускат на пазара електречески автомобил. Пробегът зависи от дължината на кабела.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари