Авиоинженер пресъздава инцидента на "Граф Игнатиево"

0
Самолетът прави боен завой с много малък радиус
Самолетът прави боен завой с много малък радиус

Самолетът прави боен завой с много малък радиус

В опит да хвърли светлина върху трагичния инцидент с военен самолет L-39 в авиобаза "Граф Игнатиево", авиоинженерът доктор Недислав Веселинов и репортерът на bTV Антоан Златков проведоха симулация на полета. Доктор Веселинов, който е преподавател в Техническия университет, сподели ценни наблюдения относно характеристиките на летателния апарат и възможните причини за катастрофата.

"L-39 е лек учебно-тренировъчен самолет, който се използва в над 30 държави по света. Въпреки доказаната си надеждност, той има специфики, произтичащи от времето на неговото проектиране преди около 50 години", обясни доктор Веселинов.

Експертът подчерта една от ключовите особености на самолета - неговата неустойчивост при по-големи ъгли на атака. "При достигане на критичен ъгъл може да се получи срив на потока. Конструкторите са предвидили това, като са проектирали края на крилото с малко по-голям ъгъл от основата", поясни той.

По време на симулацията, проведена при условия, наподобяващи тези в авиобаза "Граф Игнатиево", доктор Веселинов демонстрира как самолетът може да стане неконтролируем при достигане на критичен ъгъл на атака. "Резките движения, които се случват, реално не са мои движения. Те се получават заради нестабилност в струята. В част от секундата на невнимание от страна на пилота може да се стигне до критичен ъгъл на атака", обясни той.

Коментирайки любителска снимка на инцидента, авиоинженерът предположи, че самолетът е извършвал боен завой с много малък радиус. "Опитали са се да постигнат максималното от самолета. Това е една от вероятните причини - да са влезли в критичен режим на полет, струята да се е сринала и самолетът да се е сринал", каза той.

Доктор Веселинов изрази мнение, че загиналите пилоти - майор Петко Димитров и старши лейтенант Венцислав Дункин, вероятно са насочили машината към мястото на катастрофата, за да предотвратят жертви извън летището. Той определи пилотите като "супергерои".

Според експерта, възможните причини за инцидента са две - неочаквана техническа неизправност или грешка в пилотирането. Точната причина ще бъде установена след анализ на данните от черната кутия на самолета.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари