Готова е съдебно-медицинската експертиза за авиокатастрофата на "Граф Игнатиево"

0
Разследващият екип чака официално искане за изпращане на черната кутия в Чехия
Разследващият екип чака официално искане за изпращане на черната кутия в Чехия

Разследващият екип чака официално искане за изпращане на черната кутия в Чехия

Майор Христо Анчев от Военноокръжна прокуратура - Пловдив разкрива подробности за хода на разследването на инцидента, при който загинаха двама пилоти

Разследването на трагичната авиокатастрофа в авиобаза "Граф Игнатиево", при която загинаха двама пилоти, продължава с пълна сила. Майор Христо Анчев от Военноокръжна прокуратура - Пловдив, който ръководи разследването, сподели ексклузивни подробности в интервю за Фокус.

Според майор Анчев, черната кутия на самолета, която първоначално изглеждаше запазена, всъщност е в по-лошо състояние от очакваното. "Не е съвсем запазена, на пръв поглед изглеждаше запазена, но не чак толкова, че да може да се разчете тук, при нашите условия", поясни той. Предстои официално искане за изпращане на черната кутия в Чехия за анализ, тъй като у нас няма необходимите технически възможности за разчитането ѝ.

До момента е готова само съдебно-медицинската експертиза, която потвърждава, че пилотите са получили травми, несъвместими с живота при удара. Майор Анчев подчерта, че техническите експертизи изискват време и данните от черната кутия ще бъдат от ключово значение за разследването.

Разследващият екип работи по няколко версии за причините на инцидента. "Едната е пилотска грешка, другата е техниката да е била неизправна. Възможно е и от командния център да е допусната грешка", обясни майор Анчев. Той добави, че е необходимо време, за да се изясни точната причина за катастрофата.

Извършен е и втори оглед на мястото на инцидента за по-голяма сигурност, въпреки че резултатите от първия оглед са били достатъчно ясни. Разпитани са местни военни от авиобазата в "Граф Игнатиево", а предстоят разпити и на свидетели от София.

Законовият срок за приключване на разследването е два месеца, но може да бъде удължен при необходимост. Майор Анчев подчерта, че продължителността на разследването зависи и от сътрудничеството с чешката страна по отношение на разчитането на черната кутия.

Потвърдено е, че полетът е бил ръководен от авиобазата "Граф Игнатиево" и е представлявал репетиция за предстоящо авиошоу. Майор Анчев уточни, че командите не се дават директно от командира на базата, а от специализиран екип.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    1
    Баба Яга
    Ще се потулят нещата след време , затова изпращат черната кутия в друга държава . Много добре знаят какво се е случило и кой е виновен за смъртта на пилотите .
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари