Предотвратиха потенциална терористична заплаха в навечерието на Олимпийските игри

0
Задържаха 7 души в Белгия за готвен атентат на Олимпиадата
Задържаха 7 души в Белгия за готвен атентат на Олимпиадата

Задържаха 7 души в Белгия за готвен атентат на Олимпиадата

Белгийските власти предотвратиха потенциална терористична заплаха в навечерието на Олимпийските игри в Париж

В деня преди официалното откриване на Олимпийските игри в Париж, белгийските власти предприеха решителни действия срещу потенциална терористична заплаха. Седем души бяха арестувани в четвъртък, 25 юли 2024 година, по подозрение в подготовка на терористична атака, съобщиха от федералната прокуратура на Белгия.

Операцията е резултат от мащабни обиски, проведени в различни райони на страната. Целта на акцията е била да се предотвратят евентуални действия на заподозрени участници в терористична група. В момента задържаните очакват съдът да определи мерките им за неотклонение.

Важно е да се отбележи, че към настоящия момент не са установени конкретни цели на предполагаемите терористи. Въпреки това, арестите повдигат сериозни въпроси относно сигурността в региона, особено предвид предстоящото начало на Олимпийските игри в съседна Франция.

Този инцидент напомня за трагичните събития от 2015 година, когато Франция стана жертва на серия от терористични атаки, организирани от група, съставена предимно от участници от Белгия. Тази историческа връзка допълнително подчертава значимостта на сегашните арести и засилва бдителността на властите.

Междувременно, френските власти също са в повишена готовност. Министърът на вътрешните работи на Франция, Жералд Дарманен, съобщи за значително засилване на мерките за сигурност около спортните съоръжения и ключови обекти в Париж. Това включва засилено полицейско присъствие на гари, стадиони и други обществени места.

"Не разполагаме с конкретна информация за заплаха. Не знаем кое място би могло да бъде особено засегнато, нито при какви условия", заяви Дарманен, подчертавайки, че рискът от атака на Ислямска държава не е нов, но властите остават бдителни.

Френските служби за сигурност имат дългогодишен опит в борбата с ислямисткия екстремизъм. От началото на годината са предотвратени два потенциални атентата, а през последните две седмици са арестувани петима души по три различни случая.

За Олимпийските игри в Париж са мобилизирани значителни сили за сигурност. Двадесет хиляди войници ще бъдат част от операция "Сентинел", насочена към защита на гражданите от терористични заплахи. Те ще работят съвместно с 40 000 полицаи и жандармеристи, за да осигурят безопасността на спортистите и посетителите.

Въпреки сериозността на ситуацията, властите призовават гражданите да запазят спокойствие и да продължат нормалния си живот. Както заяви 27-годишният Александър, запален футболен фен: "Не трябва да се страхуваме. Ако те провеждат тази комуникационна кампания, то е преди всичко за да ни уплашат и тероризират, за да не излизаме французите. Затова трябва да продължим да живеем и да им покажем, че сме по-силни от това."

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Докторе, имам запек... Какво ще ми препоръчате?
- Седем дни на Китен...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари