Правителството минава, ако 11 депутати се "успят” за гласуването

0
ГЕРБ разчита на отсъстващи депутати и отцепници за да осигури кворум
ГЕРБ разчита на отсъстващи депутати и отцепници за да осигури кворум Снимка: БТА

ГЕРБ разчита на отсъстващи депутати и отцепници за да осигури кворум

На фона на политическите напрежения и разнопосочните сигнали за подкрепа, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов излезе с нестандартна идея за осигуряване на кворум при гласуването на новото правителство на Росен Желязков. „Ако правителството мине с някой ‘трик’ – дали някои не дойдат, дали някои ни подкрепят не като партии, не като мнозинство, което да изпълнява нашата програма, то тогава правителството ще има много кратък живот,“ заяви Борисов. Той подчерта, че ако правителството бъде избрано по този начин, ГЕРБ ще изпълни три ключови задачи и ще се оттегли.

ГЕРБ разчита на отсъстващи депутати и отцепници за да осигури кворум

Сметките показват, че за да бъде одобрено правителството на Росен Желязков, е необходимо 11 депутати да не присъстват в залата, което ще намали кворума за приемане на решения на 115 гласа. ГЕРБ и ДПС заедно разполагат с точно толкова депутати. Вторият вариант е шестима депутати-отцепници от други парламентарни групи да гласуват „за“. Тези сметки станаха актуални след като в понеделник Желязков получи мандата от президента Румен Радев и върна пълна папка с имена за министри.

Президентът Радев връчи мандат на Росен Желязков, подкрепата на ДПС остава неясна

Президентът Румен Радев връчи мандата за съставяне на правителство на Росен Желязков в понеделник, но единственият сигурен партньор – ДПС – все още не е дал ясен знак за подкрепа. Борисов заяви, че ще търси подкрепа от цели парламентарни групи, а не от отделни депутати, за да избегне обвинения в „напазаруване“. Въпреки това, той не изключва възможността за промяна в позициите на отделни депутати, които могат да подкрепят правителството по време на гласуването.

Ивелин Михайлов и „Величие“: Хакнат профил или политически маневри?

Ивелин Михайлов, идеологът на партия „Величие“, първоначално призова своите депутати да подкрепят правителството на Желязков. Той обясни, че ГЕРБ и „Величие“ успешно управляват заедно в община Ветрино. По-късно обаче Михайлов заяви, че профилът му в социалната мрежа е бил хакнат и се дистанцира от предишните си думи. Той посочи, че отделни депутати от неговата партия биха подкрепили правителството, но с третия мандат, предоставен на „Има такъв народ“.

Борисов: Готови сме да изпълним три ключови задачи и да се оттеглим

Бойко Борисов подчерта, че ако правителството бъде избрано с някакъв „трик“, то ще се ангажира с изпълнението на три ключови задачи – актуализация на настоящия бюджет и приемане на този за 2025 година, законите за плана за възстановяване и за еврозоната. След това ГЕРБ ще се оттегли от управлението, като новите избори няма да се проведат през зимата. Борисов призова и ПП-ДБ да се замислят върху предложението му, но те отказаха подкрепа за правителството с първия мандат.

Кирил Петков от ПП-ДБ: „Отказваме правителство с първия мандат“

Кирил Петков от ПП-ДБ потвърди, че неговата коалиция отказва да подкрепи правителството на Желязков. „Можем да откажем и отказваме правителство с първия мандат. Това е силата на свободата,“ написа Петков във фейсбук. Същата позиция изразиха и от „Има такъв народ“, които настояват за експертно правителство с третия мандат.

С развитието на политическата ситуация в България, остава да видим дали предложеният кабинет на Росен Желязков ще получи необходимата подкрепа в парламента и дали ГЕРБ ще успее да изпълни своите три ключови задачи преди евентуално нови избори.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Брато, излез. Чакам те долу!
- Не мога, брат! У нас е ад!
- Айде, като заспи сатаната, ела да пием по бира!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари