Кристиан Вигенин: Борисов вдигна ръце, няма намерение да управлява

0
Кабинетът „Желязков” нямаше шанс да премине през гласуването в Народното събрание
Кабинетът „Желязков” нямаше шанс да премине през гласуването в Народното събрание Видео: NOVA

Кабинетът „Желязков” нямаше шанс да премине през гласуването в Народното събрание

В интервю за „Офанзива с Любо Огнянов” по NOVA NEWS, заместник-председателят на БСП Кристиан Вигенин изрази мнение, че не е изненадан от неуспеха на правителството „Желязков” да получи подкрепа в парламента. Вигенин посочи, че още преди самото гласуване, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов е изразил нежелание да управлява, като представи правителството единствено за да покаже, че изпълнява конституционното си задължение.

„Беше ясно, че Борисов няма намерение да управлява и да поеме отговорност, а това прави невъзможно създаването на правителство с втория мандат,” заяви Вигенин. Той подчерта, че състоянието на Движението за права и свободи (ДПС) също прави невъзможно създаването на кабинет, който да носи политическа отговорност.

Разпад на политическите формации

Кристиан Вигенин посочи, че политическата сцена в България е в състояние на разпад, като дори вътре в ГЕРБ се наблюдават процеси на напрежение и демотивация. „Безсилието на политическите формации да направят правителство води до демотивация на политиците и на избирателите,” коментира той. Според Вигенин, вътрешните конфликти в ДПС могат да създадат пространство за по-крайни етнически формации, което е тревожно.

„Вярвам, че ДПС ще намери начин да излезе от настоящата ситуация,” добави Вигенин, подчертавайки, че ситуацията е сложна и изисква внимателен подход.

Третият мандат като шанс за България

Според Вигенин, на този етап не се вижда ядрото, около което може да се сформира правителство. Той обаче вижда третия мандат като шанс партийните интереси да бъдат оставени настрана и да се създаде правителство, което да преведе България през предстоящите предизвикателства. „При такова положение няма значение при кого ще отиде третият мандат,” смята политикът.

Решението на контролната комисия на БСП и бъдещето на партията

Вигенин също така коментира решението на контролната комисия на БСП, което забранява на Корнелия Нинова да се кандидатира за нов мандат начело на партията. „Аз се съобразявам с решението. Вероятно има начин то да бъде атакувано, когато дойде моментът и ако някой не е съгласен,” посочи той.

„Ще направим дискусия с по-млади хора. Търсим новото начало в развитието на българската левица. Една алтернатива, която да има основанието да посегне към властта. В този разпад на политиката и държавността, левицата е призвана да даде нови решения,” заяви Вигенин, подчертавайки, че БСП ще продължи да търси начини за обновление и развитие на партията.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

От нашия клас само Мишо е останал в България...
- Браво на него! Патриот!
- У затвора е...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари