Пожарът в Сакар погълна 12 000 декара

0
Огънят е ограничен, но се следи от всички страни
Огънят е ограничен, но се следи от всички страни

Огънят е ограничен, но се следи от всички страни

Сакар планина отново гори. В Харманли и Тополовград е обявено бедствено положение, след като пожарът, който избухна вчера следобед, обхвана обширна територия. Огнеборците имаха тежка нощ, но успяха да ограничат разпространението на пламъците, които засегнаха площ от 12 000 декара. В момента пожарът е овладян, но продължава да се следи.

„Пожарът е ограничен, няма засегнати населени места. Охраняваме огъня и днес“, сподели пред bTV старши комисар Митко Чакалов, директор на Регионалната дирекция на пожарната. Той поясни, че на място има 15 екипа и верижни машини, които продължават да работят по овладяването на ситуацията.

Пожарът избухна в близост до село Черепово в Сакар планина, като пламъците обхванаха гора, сухи треви и храсти. Вятърът затрудняваше овладяването на стихията, което усложни работата на екипите.

Поради пожара временно бе ограничено движението по път II-55 Раднево – Свиленград, път III-809 Любимец – пътен възел „Голямата Звезда“ и път II-76 Харманли – Тополовград. В участъка няма възможност за изграждане на обходен маршрут, а екипи на „Пътна полиция“ връщаха пътуващите в това направление.

Пожарът бе на два фронта, като огнеборците се бореха с пламъците в посока харманлийското село Изворово и село Главан в община Гълъбово. Екипаж от 24-а авиобаза в Крумово с вертолет Ми-17 също се включи в борбата с огнената стихия в землището на село Черепово.

Военнослужещи от Сухопътните войски участваха и в гасенето на пожара в планината Славянка на българо-гръцката граница. Ако се наложи, и днес ще бъде включен хеликоптер за подпомагане на гасенето.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари