Пет знака, че е време да потърсите психолог

0
Загубата и травмите могат да бъдат преодолени с правилната подкрепа
Загубата и травмите могат да бъдат преодолени с правилната подкрепа

Загубата и травмите могат да бъдат преодолени с правилната подкрепа

Животът ни поднася различни предизвикателства, като стрес, тревожност и тъга, които често преодоляваме сами. Това е напълно нормално. Но въпреки че мнозина вярват, че терапията е необходима само в случаи на тежка депресия или при тежки психически разстройства, това убеждение е погрешно. Много често навременното търсене на помощ от психолог може да предотврати по-сериозни последствия. Ето пет сигнала, че може би е време да се обърнете към специалист.

1. Загуба на контрол над емоциите

Ако чувствате, че емоции като гняв, тревожност, отчаяние или разочарование започват да доминират в ежедневието ви и ви пречат да водите нормален живот, това може да е знак за проблем с психичното здраве. Ако тези емоции затрудняват съня ви, работата или общуването с другите, не отлагайте консултацията с психолог. Особено важно е да потърсите помощ, ако започвате да мислите за смисъла на живота или за смъртта.

2. „Изяждане“ на проблемите

Използването на храна или алкохол като начин за справяне с емоциите може да бъде сигнал, че имате затруднения в регулирането на психиката си. При първите признаци на „изяждане“ на тревогата или тъгата, обърнете се към психолог. Ако не се вземат мерки навреме, това поведение може да прерасне в зависимост, която ще бъде още по-трудно да се преодолее.

3. Конфликти с близките

Продължителният стрес често води до влошаване на отношенията с хората около вас. Постоянните и безпричинни кавги, опитите да изкарвате негативните си емоции върху другите, чувството на гняв или обида са сигнали, че е време да потърсите психологическа подкрепа.

4. Загуба или травматично събитие

Смърт на близък, развод или раздяла, насилие, тормоз или тежко заболяване – тези събития често водят до психологическа травма, с която може да е трудно да се справите сами. Психологът може да ви помогне да разберете чувствата си и да ги обработите по здравословен начин.

5. Затруднения в ежедневието

Травматични преживявания или лични емоционални проблеми могат да ви накарат да се откажете от обичайния си начин на живот. Може да започнете да избягвате социални контакти или да промените ежедневните си дейности. Мисли като „Как да се забавлявам, когато другите страдат?“ или „Не мога да почивам, когато не съм помогнал на всички“ са ясен знак, че сте изгубили контрол над собствения си живот. Психологът може да ви помогне да възстановите този баланс.

Това са само пет от многото сигнали, които може да подскажат, че е време да се обърнете към специалист. Независимо дали става дума за лични или междуличностни проблеми, професионалната подкрепа винаги е полезен инструмент за по-добро справяне със стреса и трудностите.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари

  • Мухахахахаха
    Майка ти да еба курва комунистическа ебана в гъза насран да еба в устата да еба - ще ядеш лайна бе,курво вмирисана...
  • ...
    Кръвожадните еврюги вилнеят, колят и бесят ! Никой не казва и копче. Но укронацистите са представяни за жертви, въпреки че са...
  • Фъй дъ РФ
    Ебаният в гъза комунистически хуйолап вече и от името си се отрича,сигурно ще се казва вече минетчо хахаха
  • Учуден
    Не съм учуден,че ебаната в гъза и устата комунистическа курва пак се прави на мъж,явно кремълските цигани са му се изредили...
  • Райчо
    При положение, че тираджията отнася 2 автомобила в лявата лента, за какво се бави толкова този съд ?!?!?! Ясно е като бял ден...