Ашваганда: Панацея или преувеличение в ерата на социалните медии?

0
Научни изследвания хвърлят светлина върху ефектите на ашвагандата
Научни изследвания хвърлят светлина върху ефектите на ашвагандата Снимка: Асен Игнатов / Архив

В ерата на социалните медии древната аюрведична билка ашваганда преживява своеобразен ренесанс. Платформата TikTok се превърна в неочакван катализатор за популярността на това вечнозелено растение, родом от Азия, Африка и Близкия изток, което се използва в традиционната индийска медицина от хилядолетия.

Потребителите в социалната мрежа приписват на ашвагандата широк спектър от ползи – от подобряване на концентрацията и имунитета до притъпяване на емоциите и дори намаляване ефективността на контрацептивите. Въпреки че научните изследвания потвърждават някои от предполагаемите свойства на растението, много от твърденията остават недоказани поради ограничения в проучванията.

Доктор Юфанг Лин, специалист по интегративна медицина в Кливландската клиника, коментира: "Съществуват множество научни изследвания върху ашвагандата, но данните от тях са ограничени".

Ашваганда (Withania somnifera) най-често се приема под формата на хранителни добавки – прахове, капсули, таблетки, течни екстракти или дъвки, съдържащи извлеци от корените на растението. Основните цели на употребата ѝ са намаляване на стреса и подобряване на съня. Научните изследвания действително показват, че добавките с ашваганда могат да облекчат субективно възприемания стрес и тревожност, както и да понижат нивата на кортизола – хормона на стреса, в сравнение с плацебо лечение.

Едно проучване демонстрира, че след 60-дневен прием на ашваганда, участниците оценяват нивото на стреса си средно с 44 процента по-ниско. Други изследвания установяват, че билката може да съкрати времето за заспиване с няколко минути, да удължи съня с до 25 минути и да намали нощните събуждания с до 12 минути, като ефектът е по-изразен при хора, страдащи от безсъние.

Специалистите смятат, че тези свойства правят ашвагандата потенциално полезна за хора, изпитващи тревожност и нервно напрежение, като например студенти преди изпити. Доктор Маргарет Харис, изследовател на храненето в Университета на Колорадо в Колорадо Спрингс, която е проучвала ефектите на ашвагандата върху студенти и лично е експериментирала с добавката, споделя: "След около девет до десет дни участниците в интервенционната група започнаха да казват: '"наете ли, чувствам се така, сякаш мога да постигна всичко, което искам да постигна днес".

Освен влиянието върху стреса и тревожността, ограничен брой изследвания докладват и други потенциални ползи от ашвагандата. Сред тях са понижаване на кръвната захар, подобряване на физическата работоспособност и мускулната сила, засилване на когнитивните функции като памет и концентрация, както и увеличаване на тестостерона, броя и качеството на сперматозоидите при мъжете. Предполага се, че част от благотворните ефекти на ашвагандата се дължат на съединения, наречени схианолиди, които притежават противовъзпалителни и антиоксидантни свойства.

Важно е да се отбележи, че според експертите няма научни доказателства в подкрепа на някои от твърденията, разпространявани в TikTok, като например че ашвагандата притъпява емоциите или намалява ефективността на оралните контрацептиви. Въпреки това, специалистите отчитат единични случаи на пациенти, които съобщават за прекомерно успокояващ ефект или стомашни неразположения.

Ограниченият брой рандомизирани контролирани проучвания и малкият брой участници в тях затрудняват категоричното потвърждаване на ползите от ашвагандата. Доктор Денис Милстайн, специалист по интегративна медицина в клиниката "Майо" в Скотсдейл, Аризона, подчертава: "В много от проучванията ще видите, че са изследвани десетки хора, а не стотици или хиляди. За да се направи по-убедително изявление за това какво може да направи ашвагандата, са необходими повече проучвания с достатъчно участници, за да се демонстрира сила, а не просто случайност".

Дори най-мащабните изследвания на ефектите на ашвагандата върху стреса и съня са с ограничен брой участници и продължителност не повече от три месеца. Това означава, че дългосрочните ефекти от продължителната употреба на добавката остават неизвестни. Допълнително усложнение представляват различията в експерименталните постановки по отношение на дозировката и вида на използваните препарати, което затруднява определянето на оптималните количества и форми на прием.

Повечето проучвания разглеждат ашвагандата в контекста на аюрведичната медицина – древна индийска холистична лечебна система. Доктор Милстайн отбелязва, че докато традиционните ботанически практики като аюрведа комбинират ашваганда с други релаксиращи билки като лайка, маточина и родиола, съвременните потребители често приемат билката самостоятелно. Това създава необходимост от бъдещи изследвания, които да сравнят ефективността на двата подхода.

Експертите подчертават, че липсата на изчерпателни научни данни не означава непременно, че растението е безполезно. Доктор Милстайн коментира: "В традицията има много мъдрост, така че тя не бива да се изхвърля през прозореца само защото липсват рандомизирани контролирани проучвания. Това е особено вярно, като се има предвид, че ашвагандата като цяло е безопасна".

Въпреки това, съществуват групи, които трябва да се въздържат от употребата на ашваганда, особено бременните жени, тъй като високите дози могат да доведат до спонтанен аборт. За повечето хора обаче, "много от проучванията показват, че тя наистина не предизвиква много странични ефекти", казва доктор Харис.

Специалистите предупреждават, че ашвагандата не трябва да се разглежда като чудодейно средство. За облекчаване на силна тревожност или проблеми със съня може да са необходими допълнителни мерки извън приема на хранителни добавки. Доктор Лин работи с пациентите си за изграждане на по-добри навици за сън, хранене, психично здраве и физическа активност с цел справяне със стреса и умората.

"Ашвагандата може да е част от пъзела, но трябва да я използвате в контекста на цялостното състояние на пациента", заключава доктор Лин, подчертавайки необходимостта от комплексен подход към здравето и благосъстоянието.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари