Иван Игов: Виждал съм в Русе табела "Нумеролог - Психолог"

1
Всеки може да си напише табела, не можете да си представите какви бели се правят, заяви психологът
Всеки може да си напише табела, не можете да си представите какви бели се правят, заяви психологът Снимка: БГНЕС

Всеки може да си напише табела, не можете да си представите какви бели се правят, заяви психологът

Коментарът на водещия психолог Иван Игов идва във връзка с новия български сериал "Тревожност", където специалистът е консултант.

Сериалът ни въвежда в света на детско-юношеската психология и психоанализата, като проследява два основни сюжетни потока. Първият е свързан с кабинета на детския психолог д-р Ясенова, изиграна от Ани Пападопулу, а вторият - с кабинета на нейния съпруг, психоаналитика д-р Манов, чиято роля е поверена на Пенко Господинов. Сюжетът разкрива режисьорът Илиян Джевелеков в интервю за БНР.

Сериалът стартира на 29 септември от 21:00 часа по БНТ 1 и е продукция на Българската национална телевизия с подкрепата на Националния филмов център. По думите на Джевелеков, много от сценариите в "Тревожност" са вдъхновени от реални случаи в кабинети на психолози, което придава автентичност на сериала.

Режисьорът е впечатлен от участието на младите актьори, които играят пациентите на д-р Ясенова. "Работих с тях като с истински професионалисти, защото тези деца са не само талантливи, но и много мислещи", споделя той. Сред младите таланти са Грета Георгиева, Тодор Недялков, Евелин Бибова, Виктор Стойков и други, които получават висока оценка за своето участие.

Джевелеков подчертава, че основната идея на сериала е да се покаже какво всъщност се случва в кабинетите на психотерапевтите в България.

В подготовката за проекта режисьорският екип се консултира с водещи специалисти като психолога Иван Игов и д-р Огнян Димов, автор на книгата „Агресията в семейството“. Някои от историите в сериала са базирани на реални случаи от тяхната практика.

Иван Игов напомни, че в НС се приемат глупости, а няма закон за психологията и психичното здраве.

"В България имаме голям проблем и това беше основната ми мотивация за сериала, както и това, че нашата професия не е регулирана. Освен саморегулацията ни – Асоциация на психолозите, всеки може да си напише табела. Виждал съм в Русе табела с "нумеролог, психолог, …" Смеем се, не можете да си представите какви бели се правят, при мен са идвали хора в потресаващо състояние с анорексия", каза психотерапевтът Иван Игов. И посочи, че заплащането за консултация при психолог не е повече от една прическа.

Ани Пападопулу, която играе д-р Ясенова, също споделя своето възхищение от професионализма на младите актьори, с които работи. „Те са малки по възраст, но като актьори са зрели и достойни за уважение“, коментира тя. Актрисата също така насърчава хората да се отърват от стигмата около психотерапията: „Не е срамно да търсиш помощ. Това е акт на смелост.

Освен художествената стойност на "Тревожност", режисьорът вижда в него и социална мисия – да информира хората за важността на психичното здраве. Той подчертава, че в България все още липсва законова регулация за психологията и психотерапията, което създава условия за непрофесионална помощ.

Сред актьорския състав на сериала са и популярни имена като Ирмена Чичикова, Радена Вълканова, Мария Стефанова, Боян Младенов и други, които също играят важни роли в историята.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    1
    Аре у лЕво, „докторе“!
    Психолозите, за разлика от психиатрите, нямат медицинско образование, което значи, че не са лекари, а оттам и че не третират психичното страдание чрез медикаменти, въпреки обичайното схващане, че това е така. ****** https://priobshti.se/article/podkrepa-ot-specialisti/kakva-e-razlikata-mezhdu-psiholog-psihiatur-i-psihoterapevt
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

DJ хванал златната рибка, но веднага я пуснал.
- Я, чакай, а трите желания - казала рибката.
- Оф, добре, казвай кои песни искаш, ама да знаеш, че "Луда по тебе" я нямам.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари