Парламентът одобри промени в Закона за гражданската регистрация

0
Въвеждат се нови механизми за контрол върху адресната регистрация
Въвеждат се нови механизми за контрол върху адресната регистрация Снимка: БТА

Въвеждат се нови механизми за контрол върху адресната регистрация

Народното събрание одобри на второ четене изменения в Закона за гражданската регистрация, насочени към решаване на проблема с фиктивната адресна регистрация. Промените въвеждат нови правила за адресна регистрация и дават повече права на собствениците на имоти.

Ключови промени в закона

  1. Права на собствениците: Собствениците на недвижими имоти вече имат право да поискат от общината заличаване на регистрацията на лица, които не са техни близки роднини, но са регистрирани на адреса на имота им.
  2. Процедура за проверка: Въвежда се тридневен срок, в който общинската администрация трябва да извърши служебна проверка за родствената връзка между собственика и регистрираните лица, както и за собствеността на имота.
  3. Служебен адрес: Въвежда се понятието "служебен адрес" - адрес на общински имот, определен за служебна адресна регистрация.
  4. Срок за подмяна на документи: Лицата, регистрирани на служебен адрес, са длъжни да подменят личните си документи в едномесечен срок след уведомяването.
  5. Облекчения за лица без валидни документи: Предвижда се възможност за промяна на постоянния адрес за лица без валиден документ за самоличност, използвайки изтекъл документ или по реда на Закона за МВР.

Реакции и дискусии

Измененията в закона бяха внесени от партия "Възраждане", но финалните текстове претърпяха редакции от депутати на ГЕРБ - СДС и "Продължаваме промяната - Демократична България". Това предизвика критики от страна на вносителите.

Маргарита Махаева от "Възраждане" изрази съмнения относно ефективността на приетите промени в борбата с изборния туризъм. Тя посочи, че с новите текстове се премахва ограничението за броя на обитателите при заявяване на адресна регистрация от собственик на имота или при регистриране на служебен адрес.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

DJ хванал златната рибка, но веднага я пуснал.
- Я, чакай, а трите желания - казала рибката.
- Оф, добре, казвай кои песни искаш, ама да знаеш, че "Луда по тебе" я нямам.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари