Овладяха пожара в Славянка на българска територия

0
Битката с огнената стихия продължи 19 дни
Битката с огнената стихия продължи 19 дни Снимка: БТА / Архив

Активни огнища остават в Гърция, близо до границата

Големият горски пожар в българската част на планината Славянка най-накрая е спрян. След 19 дни непрестанна битка с огнената стихия, усилията на 160 служители от пожарната служба, горските стопанства, военнослужещи и специално обучени доброволци най-сетне донесоха успех. В Гърция, близо до границата, обаче все още бушуват активни огнища.

Комисар Валентин Василев, директор на областната служба "Пожарна безопасност и защита на населението" в Благоевград, сподели пред БНР радостната новина:

„Мога да кажа, че се справихме, всички служители, които сме тук. Пожарът вече не се разпространява, което е доста добра новина, но се изискват много допълнителни гасителни действия, тъй като торфеният слой е 30-40 см и гори в дълбочина и трябва да бъде разкопано, обезопасено, за да не се разпространява още“.

Силен ефект е оказала и изградената система за наземно гасене с вода. Комисар Василев подчерта важността на всички ресурси, включително и летателната техника, предоставена през механизма на ЕС за гражданска защита:

„Влияние оказват и усилията на хората тук, както и летателната техника, предоставена през механизма на ЕС за гражданска защита. Всички тези ресурси и средства оказаха своето положително влияние, за да може сега да кажем, че държим под контрол пожара“.

Допълнително, малко преди обед в борбата с пожара от въздуха се включиха и испански самолети, което допълнително укрепи усилията на терен.

Въпреки успеха в България, в Гърция ситуацията остава сложна, като пожарникарите там продължават да се борят с огнищата, които все още застрашават граничните райони.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    1
    На гърците продължава
    да не им дреме. Адски нагли се показаха.Толкова щети ни костваше тяхното поведение.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари