Гръцките власти евакуираха детска болница и старчески дом поради пожар

0
Близо 1300 горски пожара са избухнали в цялата страна миналия месец
Близо 1300 горски пожара са избухнали в цялата страна миналия месец

Близо 1300 горски пожара са избухнали в цялата страна миналия месец

Гръцките власти предприеха решителни мерки във вторник, евакуирайки детска болница и дом за възрастни хора в покрайнините на южния град Патра. Причината за тези действия е летен горски пожар, който пламна в района на фона на горещото и ветровито време, съобщи "Асошиейтед прес".

Говорителят на противопожарната служба Василис Ватракоянис обясни, че евакуациите са извършени като предпазна мярка. По неговите думи, усилията за гасене на пожара дават резултат, като няма съобщения за пострадали. Здравни служители уточниха, че общо около двадесет деца са били евакуирани от детската болница.

“Няма къщи, застрашени от пожара, който бушува в борова гора в покрайнините на града, разположен на около 200 километра западно от Атина,“ заяви Ватракоянис пред държавната телевизия ERT. “Пожарът придоби огромни размери много бързо,“ добави той.

В гасенето на огъня участват около 80 пожарникари, подпомагани от 10 водоспускащи самолета. Освен пожара в Патра, други огнища бушуват в най-малко три части на Гърция във вторник.

Горските пожари са сериозен проблем за Гърция всяко лято. Миналата година повече от 20 души загинаха в пламъците. Властите предупредиха, че тази седмица рискът от горски пожари е изключително висок. Министърът, отговарящ за гражданската защита Василис Кикилас, коментира, че липсата на зимни дъждове, съчетана с високите температури през пролетта, правят това лято най-трудното през последните 20 години за справяне с горските пожари. “По-голямата част от страната е с висок и много висок риск от пожари поради жегата и много силните ветрове,“ каза той.

Органите за гражданска защита съобщиха, че близо 1300 горски пожара са избухнали в цялата страна миналия месец, което е повече от два пъти повече в сравнение с юни 2023 година.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари