Ситуацията с пожарите в България постепенно се стабилизира

0
Граничните райони продължават да представляват сериозно предизвикателство
Граничните райони продължават да представляват сериозно предизвикателство

Граничните райони продължават да представляват сериозно предизвикателство

Огнеборците в България продължават да се справят с предизвикателствата на поредица от пожари, които избухнаха в различни региони на страната. Макар и ситуацията в по-голямата част от страната да е под контрол, все още има активни огнища, които налагат постоянни действия от страна на пожарникарите и местните власти.

Служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов обяви, че обстановката почти навсякъде в България се нормализира. Въпреки това, пожарите в граничните райони с Гърция и Турция продължават да представляват сериозно предизвикателство. Особено тежка е ситуацията на гръцката граница, където огнищата все още не са напълно потушени, но пожарникарите отбелязват напредък в овладяването на фронтовете.

Особено тревожно е положението в района на Малко Търново, където на километър от българската граница бушува пожар на територията на Турция. Министър Стоянов, който лично посети вилна зона „Дондуково“ край село Златосел, увери, че местните екипи на пожарната и горските стопанства са готови да се справят със ситуацията. „Надявам се, че колегите ще овладеят ситуацията, ако не, ние ще посрещаме огъня“, коментира той.

Във вилна зона „Дондуково“ обстановката е спокойна, като пожарът е локализиран, но екипите на пожарната и горските служби ще дежурят през целия ден и нощта. Около сто пожарникари, горски служители и доброволци са се включили в усилията за потушаване на огнището между селата Златосел и Свежен.

На границата с Република Северна Македония, в планината Славянка, положението е значително по-добро. Огнището там не представлява непосредствена заплаха за българска територия, според информация от Югозападното държавно предприятие. Вече двадесет и пет поредни дни военнослужещи от Сухопътните войски помагат в овладяването на пожара, като тяхната дейност се концентрира в района между селата Петрово и Голешево.

В други части на страната също има активни пожари, но те са под контрол. В регионалното депо на Враца и Мездра екстремно високите температури предизвикаха пожар, но той бързо бе овладян. В Плевен четири пожарни екипа се включиха в гасенето на пожар, достигнал парк „Кайлъка“, като обстановката там също е овладяна.

Непосредствено до Летище София също избухна пожар, който обаче не представлява заплаха за населението и инфраструктурата. Сигналът за пожара бе подаден в ранния следобед, а пожарникарите успяха бързо да овладеят пламъците, които засегнаха около 30 декара сухи треви.

В землищата на харманлийските села Коларово и Изворово в Сакар планина вчера също се наложи спешна намеса на огнеборците, след като тракторист предизвика пожар, който обхвана 2000 декара площи. След обявеното бедствено положение в община Харманли, ситуацията бе овладяна, а заповедта за бедствено положение бе отменена.

Накрая, в община Невестино пожарът също е овладян на 90%, като няма опасност за населението и сградите. В района на Бобов дол също няма непосредствена заплаха.

Ситуацията с пожарите в страната постепенно се нормализира, но противопожарните служби остават в готовност за нови предизвикателства. Въпреки постигнатите успехи, рискът от нови огнища не е напълно елиминиран, особено в контекста на високите летни температури.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари