Откриха тракийски олтари за жертвоприношения на Перперикон

0
Разкритията предлагат нов поглед към древните ритуали на траките
Разкритията предлагат нов поглед към древните ритуали на траките

Разкритията предлагат нов поглед към древните ритуали на траките

Археологическите разкопки на Перперикон разкриха нови увлекателни подробности за древната тракийска култура. Проучванията разкриха система от олтари, използвани за ритуални жертвоприношения и гадания.

"Открихме два основни олтара. Единият е бил предназначен за приготвяне на свещено вино, а другият – за кървави жертвоприношения," сподели проф. Николай Овчаров. Той допълни, че "имаме сведения за подобни олтари от Тракийския конник и храма на Митра."

От римския период са известни публични жертвоприношения на животни. Жреците, облечени в бели дрехи и носещи венец на главата, разрязвали животното, а вътрешностите му служели за гадания. Археолозите посочват, че тези олтари са част от „ареа сакра” – свещеното място, където се намират както обществени, така и частни олтари за семейни ритуали.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

От нашия клас само Мишо е останал в България...
- Браво на него! Патриот!
- У затвора е...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари