Археолози откриха „град на хобити“ в Перперикон

0
"Властелинът на пръстените" оживява в Перперикон
"Властелинът на пръстените" оживява в Перперикон Снимка: БТА

"Властелинът на пръстените" оживява в Перперикон

Уникално археологическо откритие на древния град Перперикон ще бъде представено пред журналисти. Проф. Николай Овчаров, ръководител на разкопките, ще покаже новоразкрит комплекс от средновековни жилища, които наподобяват "града на хобитите" от популярната фентъзи поредица "Властелинът на пръстените".

След тримесечни интензивни археологически проучвания в Южния квартал на Перперикон, екипът на проф. Овчаров е разкрил десетки сгради, датиращи от 13-14 век. Тези структури са дълбоко вкопани в земята и са свързани помежду си с тесни улички, създавайки впечатляващ архитектурен комплекс.

В ексклузивно интервю за Българската телеграфна агенция (БТА), проф. Овчаров сподели: "По принцип целият Южен квартал е такъв. На няколко места съм хващал такива жилища, но тук е може би най-голямото струпване". Той подчерта, че това откритие е разположено в непосредствена близост до наскоро разкритите олтари в района.

Важно е да се отбележи, че само преди месец археологическият екип представи друго значимо откритие на Перперикон - два олтара, единият от които се предполага, че е бил използван за кървави жертвоприношения, вероятно посветени на подземните божества.

Настоящият археологически сезон на Перперикон е особено интензивен, продължавайки цели четири месеца. Финансирането, осигурено от държавата, възлиза на близо 500000 (петстотин хиляди) лева. На терен работят около 60 души, което прави тазгодишните проучвания най-мащабните в историята на обекта, според думите на проф. Овчаров в началото на сезона.

Това откритие не само хвърля светлина върху средновековния живот в региона, но и предоставя ценна информация за архитектурните практики и социалната организация на обществото през този период. Очаква се представянето на "града на хобитите" да привлече значителен интерес както от научната общност, така и от широката публика, затвърждавайки статута на Перперикон като един от най-важните археологически обекти в България.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

От нашия клас само Мишо е останал в България...
- Браво на него! Патриот!
- У затвора е...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари