Намерената мраморна глава е на втората статуя в Хераклея Синтика

0
Започна преместването на находката в музей
Започна преместването на находката в музей Снимка: Кадър Facebook

Започна преместването на находката в музей

Загадката е разкрита - намерената мраморна глава е част от втората статуя в Хераклея Синтика

В древния град Хераклея Синтика археолозите продължават да разкриват удивителни находки, които хвърлят светлина върху богатото историческо наследство на региона. Последното откритие - глава на статуя в Големия канал на античния град - се оказа част от втория мраморен артефакт, намерен в Хераклея Синтика тази година.

Откритието повдига интригуващи въпроси пред изследователите. Специалистите са озадачени от факта, че главата е била заровена в другия край на канала, далеч от торса на скулптурата. Тази загадка предстои да бъде разгадана в хода на по-нататъшните проучвания.

По-рано същия ден започна деликатната операция по преместване на втората статуя, открита при тазгодишните разкопки, в музея в град Петрич. По време на процеса на изваждане и опаковане, археолозите направиха интересно откритие - пукнатина в едното бедро на статуята, която е била укрепена още в древността с помощта на железни шипове. Това разкритие предоставя ценна информация за техниките за реставрация, използвани в античността.

За да сподели резултатите от тазгодишната археологическа кампания в Хераклея Синтика, ръководителят на разкопките проф. д-р Людмил Вагалински ще изнесе лекция в 18:00 часа. Очаква се той да направи обобщение на най-новите находки и да хвърли светлина върху значението им за разбирането ни за историята на този древен град.

Тези открития не само обогатяват археологическата колекция на региона, но и допринасят за по-дълбокото разбиране на културното и историческото наследство на Хераклея Синтика. Те предоставят безценни сведения за живота, изкуството и технологиите в този древен град, който продължава да разкрива своите тайни пред съвременните изследователи.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама ескимоси се прибират вкъщи:
- Къде ни е иглуто?
- По дяволите, забравих ютията включена!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари