Опозицията в Скопие: Президентът унизи държавата ни в България!

0
Политическа буря в Скопие след визитата на Силяновска-Давкова в София
Политическа буря в Скопие след визитата на Силяновска-Давкова в София Снимка: БГНЕС

Безпрецедентен гаф: Македонски лидери на визита без национални символи

Безпрецедентен дипломатически скандал разтърси отношенията между Северна Македония и България след официалното посещение на президента Гордана Силяновска-Давкова в София. Липсата на македонски държавни символи по време на срещата ѝ с българския президент Румен Радев предизвика остри реакции от опозицията в Скопие.

Венко Филипче, председател на Социалдемократическия съюз на Македония (СДСМ), бивша управляваща партия в страната, изрази силно негодувание от случилото се. В официално изявление той заяви: "За първи път в историята на страната ни македонският президент се срещна с президент на друга държава без никакви държавни символи. За да бъде скандалът още по-голям, на срещата присъства и министърът на външните работи и външната търговия Тимчо Муцунски, който беше само мълчалив свидетел на непристойната и унизителна постъпка."

Филипче подчерта парадокса в поведението на управляващата партия ВМРО-ДПМНЕ, която често използва патриотична реторика за вътрешнополитически цели. "Докато у дома се изявяват като големи патриоти, буквално на първата среща в София те гордо позираха пред българското знаме, но не и пред македонското", отбеляза лидерът на СДСМ, предаде БГНЕС.

Критиките не се ограничиха само до липсата на национални символи. Според Филипче, визитата на президента Силяновска-Давкова в България не е донесла конкретни резултати за Северна Македония. "Освен унижението Давкова не се върна от София с конкретно послание или съгласие, а българската страна даде да се разбере, че не отстъпва от позициите си", подчерта той.

Опозиционният лидер определи посещението като "дипломатическа катастрофа" за управляващата партия и президента, обвинявайки ги в неспособност да постигнат напредък в преговорите с България и да защитят достойнството на македонската държава.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари