Скопие привика българския посланик заради липсващото македонско знаме

0
Снимката на Румен Радев и Гордана Силяновска - Давкова, предизвикала полемика в западната ни съседка
Снимката на Румен Радев и Гордана Силяновска - Давкова, предизвикала полемика в западната ни съседка Снимка: Пресцентър на Президенството

Кабинетът на Силяновска - Давкова настоява за изясняване на инцидента със знамето

Дипломатическото напрежение между България и Република Северна Македония се разраства след срещата на високо ниво в София. Според информация на медията MKD, позоваваща се на дипломатически източници, посланикът на България в Скопие Желязко Радуков ще бъде призован на 16 септември в Министерството на външните работи на Република Северна Македония за обяснения.

Поводът за това дипломатическо действие е отсъствието на държавния флаг на Република Северна Македония по време на срещата между президентите Румен Радев и Гордана Силяновска - Давкова в българската столица. Този пропуск е забелязан и коментиран от кабинета на северномакедонския държавен глава.

В официално изявление от екипа на президента Силяновска - Давкова се казва: "Искаме да вярваме, че това е протоколно недоглеждане, а не умишлена процедура и отклонение от договореното". С тези думи се изразява надеждата, че инцидентът е резултат от техническа грешка, а не преднамерено действие.

Само преди пет дни се състоя церемония, на която президентът Силяновска-Давкова прие акредитивните писма на новоназначения български посланик Желязко Радуков. Очаква се дипломатът да се завърне в Скопие в понеделник, след участието си в поредица от срещи в София.

Този инцидент идва в момент, когато двете страни полагат усилия за подобряване на двустранните отношения. Отсъствието на северномакедонския флаг на официална среща между държавните глави повдига въпроси относно спазването на дипломатическия протокол и може да има последствия върху деликатния баланс в отношенията между двете съседни държави.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    2
    хахаха
    Тези са ебахти комплексарите нещастни ! Синдрома за малоценност здраво ги стиска за гладните гуши. Не разбраха, че са абсолютни нещастници. Тук е време да добавя, че почти същите нещастници сме и ние, но тези все пак са под нас.
  • 12
    1
    Моето име
    А привикаха ли хърватския посланик за същото? Скоро Мицкоски беше на кафе там и нямаше македонско знаме на снимката.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари