Михаил Неделчев прогнозира пречки пред диалога между София и Скопие

0
Експерт разкрива скритите зависимости, възпрепятстващи сближаването
Експерт разкрива скритите зависимости, възпрепятстващи сближаването Снимка: БГНЕС

Експерт разкрива скритите зависимости, възпрепятстващи сближаването

Българо-македонската историческа комисия се изправя пред сериозни предизвикателства в опитите си да сближи историческите възгледи на двете страни. Това става ясно от изказването на историка и бивш политик професор Михаил Неделчев в предаването "България, Европа и светът на фокус" по Радио "Фокус".

Професор Неделчев подчертава, че комисията, която е с леко променен състав, не може да защитава едностранни интереси, тъй като включва представители на две държави с различни гледни точки не само по исторически, но и по цивилизационни въпроси. Основната цел на комисията е да намери общ език между македонската и българската историческа интерпретация.

"Учените от Македония би трябвало да се приближат до позицията на българската част на комисията, защото това е истинската наука и преценки за изминалата история", заявява професор Неделчев.

Експертът прогнозира вероятно замразяване на работата на комисията поради втвърдяването на тона от македонска страна, което българските участници не могат да приемат. Той настоява за безпрекословно отстояване на българската позиция и прекратяване на обидите към страната ни.

Напрежението между двете държави се изостря допълнително след изявлението на министъра на транспорта на Република Северна Македония Александър Николовски, който отрече наличието на каквато и да било обща история между България и РСМ и народите им. Поводът за това изказване бе липсата на македонското знаме в Президентството при частното посещение на македонския президент Гордана Силяновска-Давкова.

Професор Неделчев коментира ситуацията: "Това очевидно е търсен скандал, търсят се различни поводи. Знамето е въпрос на протокол, но е търсене на поводи, които винаги могат да бъдат намерени."

Според историка, Република Северна Македония води сложна политическа игра, декларирайки желание за членство в Европейския съюз, но без да предприема необходимите стъпки в тази посока. Той посочва наличието на зависимости от Сърбия и Русия като фактори, възпрепятстващи европейската интеграция на страната.

"Проводник на непрестанното напрежение между България и РСМ е еднострано от Македония. Обикновените хора в Македония се отнасят приятелски към българите. Враждебната позиция е на една просръбска върхушка в Македония", отбелязва професор Неделчев.

Експертът прогнозира, че управлението на ВМРО-ДПМНЕ и президентът Гордана Силяновска-Давкова ще доведат до дълготрайно замразяване на отношенията между двете страни. Той изразява песимизъм относно възможностите за излизане от този "тупик".

Особено тревожно е отношението на македонската страна към Договора за приятелство и добросъседство, който според тях е "излишен". Професор Неделчев подчертава европейския характер на този договор и неговата важност за България: "Очевидно е невъзможно да не си приятел със своята съседка и да искаш да вървиш по европейски път."

В заключение, професорът припомня, че това становище се споделя и от Жозеп Борел, върховен представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

DJ хванал златната рибка, но веднага я пуснал.
- Я, чакай, а трите желания - казала рибката.
- Оф, добре, казвай кои песни искаш, ама да знаеш, че "Луда по тебе" я нямам.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари