Очевидци заснеха ракетната атака срещу Израел

0
Очевидци заснеха ракетната атака срещу Израел
Очевидци заснеха ракетната атака срещу Израел Видео: NOVA

Ирански ракети прорязаха небето

На фона на нарастващото напрежение в Близкия изток, Иран предприе безпрецедентна военна акция срещу Израел, изстрелвайки стотици ракети към израелска територия. Инцидентът бележи сериозна ескалация в и без това нестабилния регион.

Детайли за атаката

Според информация от Ройтерс, позоваваща се на радиото на израелската армия, близо 200 ракети са били изстреляни от иранска територия към Израел. Атаката е започнала в късните часове на нощта, когато повечето граждани са били по домовете си.

Системата за противовъздушна отбрана на Израел е била незабавно активирана, задействайки сирените за въздушна тревога в множество градове, включително столицата Тел Авив. Очевидци описват сцени на паника, докато жителите бързат да намерят убежище в бомбоубежищата.

Реакция на израелските власти

Израелските отбранителни сили (IDF) са в състояние на пълна бойна готовност. Говорител на IDF заяви пред медиите: "Нашите сили са мобилизирани и готови да отговорят на всякакви заплахи. Системата "Железен купол" работи на пълни обороти, за да защити нашите граждани."

Международна реакция

Международната общност реагира бързо на новината за атаката. Съветът за сигурност на ООН е свикан на спешно заседание, за да обсъди ситуацията. Съединените щати, ключов съюзник на Израел, са заявили пълната си подкрепа за страната и са призовали за незабавно прекратяване на агресията.

Свидетелства на очевидци

Български граждани, намиращи се в момента в Тел Авив, са успели да заснемат ексклузивни кадри на ракетната атака, предава NOVA. На видеозаписите се виждат ярки светлини, прорязващи нощното небе - това са иранските ракети, летящи към целите си, както и опитите на израелската противоракетна отбрана да ги прихване.

Един от очевидците, пожелал анонимност, сподели: "Никога не съм виждал нещо подобно. Небето сякаш се разцепи и започна да вали огън. Звукът от експлозиите беше оглушителен."

Позиция на Иран

Иранските власти твърдят, че 80 процента от изстреляните ракети са достигнали целите си. Това изявление обаче не може да бъде независимо потвърдено към момента. Говорител на иранското външно министерство заяви: "Това е отговор на продължаващата агресия на ционисткия режим. Ние имаме право да защитаваме интересите си и съюзниците си в региона."

Последствия и анализ

Експерти по международни отношения предупреждават, че тази атака може да доведе до по-широк регионален конфликт. Д-р Амир Хасан, анализатор по близкоизточни въпроси, коментира: "Това е най-сериозната ескалация между Иран и Израел от десетилетия. Опасността от пълномащабна война в Близкия изток никога не е била по-голяма."

Очаква се в следващите часове и дни да има интензивна дипломатическа активност, докато световните лидери се опитват да предотвратят по-нататъшно ескалиране на конфликта.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Татко, какъв е този ДНК тест на бюрото ти?
- Наричай ме чичо Мишо.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари