МВР търси вариант за създаване на регистър на случаите на педофилия

3
Ще положим всички усилия в най-кратки срокове това да е факт, обеща Атанас Илков
Ще положим всички усилия в най-кратки срокове това да е факт, обеща Атанас Илков Снимка: БТА

Ще положим всички усилия в най-кратки срокове това да е факт, обеща Атанас Илков

Министерството на вътрешните работи търси най-доброто решение за създаване на Национална информационна система за превенция и защита от педофилия, както и Национален регистър за случаите на педофилия, извършени в страната или спрямо български граждани в чужбина. В допълнение, системата ще обхваща и лицата, осъдени за престъпления по раздел VIII „Разврат“ от Наказателния кодекс, извършени срещу малолетни и непълнолетни. Тази инициатива бе анонсирана от министъра на вътрешните работи Атанас Илков по време на изслушване в Народното събрание, поискано от партия „Възраждане“.

Министър Илков отбеляза, че данни за осъдени за сексуални престъпления срещу малолетни и непълнолетни лица вече се събират и съхраняват в Министерството на правосъдието. Това министерство поддържа централизирана информационна система със съдебен статус, от която се възползват различни институции, включително и МВР. Въпреки това, възниква риск от дублиране на съществуващи данни, ако бъде създадена нова система чрез Закона за обществените поръчки.

„В случай, че МВР възложи изграждането на нова система, ще създадем две паралелни структури“, коментира Илков. Той поясни, че МВР търси оптимално решение, което да избегне ненужно дублиране на данни, като същевременно гарантира ефективността на новия регистър.

За целта министърът създаде междуведомствена работна група, която включва представители на съдебната власт, Министерството на правосъдието, Министерството на образованието и науката, Министерството на електронното управление, Държавната агенция за закрила на детето и други ключови институции. Основната задача на групата е да предложи мерки за създаването на Национална информационна система и Национален регистър за случаите на педофилия, както и да изготви проект за наредба, която да регулира условията за предоставяне и искане на такава информация.

Министър Илков увери, че ще бъдат положени всички усилия за създаването на работеща система в най-кратки срокове. Тази система трябва да отговори на нуждите на институциите и обществото, предоставяйки информация за престъпления, присъди и действия, предприети във връзка с педофилия. Според министъра, този регистър е важен не само за институциите, но и за обществеността, която трябва да бъде информирана относно тежестта на тези престъпления.

По време на дискусията в Народното събрание, Тошко Йорданов от „Има такъв народ“ изрази своето недоволство от забавянето на проекта за регистър, като отбеляза, че МВР не е предприело действия вече една година. На това министър Илков отговори, че настоящото ръководство е ангажирано с бързото изпълнение на проекта и целта е максимално ефективен резултат.

От своя страна Петър Петров от „Възраждане“ коментира, че МВР не желае да оповести информацията за 670-те осъдени за педофилия. Той подчерта важността на това данни за такива лица да бъдат достъпни за държавни, местни и частни организации, които могат да направят справки и да предприемат съответните мерки.

Очаква се работната група да изготви предложенията си и регистърът да започне да функционира в обозримо бъдеще, като осигури на обществеността и институциите необходимата прозрачност и защита.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

DJ хванал златната рибка, но веднага я пуснал.
- Я, чакай, а трите желания - казала рибката.
- Оф, добре, казвай кои песни искаш, ама да знаеш, че "Луда по тебе" я нямам.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари