Минималната заплата скача над 1000 лева

0
Очаква се ръст от 15,4% на най-ниските възнаграждения в страната
Очаква се ръст от 15,4% на най-ниските възнаграждения в страната Снимка: Dunavmost / Архив

Очаква се ръст от 15,4% на най-ниските възнаграждения в страната

От началото на 2025 година минималната работна заплата в България ще премине символичната граница от 1000 лева. Кабинетът предлага новото ниво на минималното възнаграждение да бъде 1077 лева, става ясно от проект на постановление, публикуван за обществено обсъждане.

Това увеличение представлява ръст от 144 лева или 15,4% спрямо настоящата минимална заплата от 933 лева. Според приетите изменения в Кодекса на труда, увеличението е базирано на нова формула, която автоматично определя размера на минималната заплата. Кабинетът стриктно спазва законовите изисквания и срокове, заложени в Кодекса на труда.

Съгласно промените, минималната работна заплата за всяка следваща календарна година трябва да бъде определена до 1 септември на текущата година и да бъде не по-малка от 50% от средната брутна работна заплата за последните 12 месеца.

През 2025 година, нетният доход на работещите на минимална заплата ще се увеличи с 15,4% спрямо предходната година и ще достигне 835,73 лева. Това означава, че хората, получаващи минимална заплата, ще бъдат с 31% над линията на бедност, която за 2025 година е определена на 638 лева. За сравнение, през 2023 година чистата минимална заплата беше 724 лева, а ръстът тогава беше около 20%.

Работодателите също ще почувстват ефекта от новата минимална заплата. От 1 януари 2025 година разходът за един отработен час на минимална работна заплата ще бъде 6,49 лева, като увеличението включва 0,76 лева за труд и 0,15 лева за осигуровки.

Промяната ще доведе и до по-големи приходи в държавния бюджет и социалното осигуряване, поради увеличаването на осигурителните вноски и данъците върху по-високите доходи.

Социалният министър Ивайло Иванов коментира, че предложеното увеличение ще повиши мотивацията на най-нискодоходната част от населението да се включи активно в пазара на труда и ще намали риска от бедност сред работещите. Освен това, се очаква вътрешното търсене да бъде стимулирано, което ще допринесе за икономическия растеж на страната.

Въпреки че още в средносрочната бюджетна прогноза за периода 2024-2026 година бе ясно, че минималната заплата ще надмине 1000 лева, първоначалните прогнози бяха по-скромни – 1052 лева.

Според данни на Евростат, през юли 2024 година България продължава да бъде с най-ниската минимална заплата в Европейския съюз – 477 евро. В противоположния край на класацията е Люксембург с 2570 евро, докато Унгария и Латвия заемат следващите места преди България със съответно 675 и 700 евро минимална заплата.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

От нашия клас само Мишо е останал в България...
- Браво на него! Патриот!
- У затвора е...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари