Рекорден брой разрешения за непълнолетни работници

0
Хотелиерството и търговията – най-предпочитани сектори за младите работници
Хотелиерството и търговията – най-предпочитани сектори за младите работници Снимка: Асен Игнатов / Архив

Хотелиерството и търговията – най-предпочитани сектори за младите работници

Изпълнителна агенция "Главна инспекция по труда" (ИА ГИТ) отчита продължаваща тенденция на увеличение в броя на наетите непълнолетни работници през 2024 година. Според официалните данни на агенцията, издадените разрешения за работа на лица под 18-годишна възраст достигат 15 100 броя, което представлява ръст от близо 1900 разрешения в сравнение с предходната 2023 година, когато са били издадени 13 210 такива документа.

Най-голям брой разрешения за наемане на непълнолетни са регистрирани в икономически активни региони като Бургас, Варна, София, Пловдив, София област, Добрич, Благоевград и Русе. Секторите, които традиционно привличат най-много млади работници, са хотелиерството, ресторантьорството и търговията.

ИА ГИТ използва повода да напомни на работодателите, че наемането на непълнолетни без необходимото разрешение се третира като престъпление според българското законодателство. При установяване на подобни нарушения, случаите се докладват на Прокуратурата за по-нататъшно разследване.

Кодексът на труда предвижда специална закрила за непълнолетните работници и служители. Те работят при облекчен режим, с работно време от 35 часа седмично и 7 часа дневно при петдневна работна седмица. Въпреки намаленото работно време, законът изисква заплащането им да не бъде по-ниско от установената минимална работна заплата за страната. Допълнителни защитни мерки включват забрана за полагане на нощен и извънреден труд от непълнолетни.

Преди започване на работа, непълнолетните преминават задължителен обстоен медицински преглед, който трябва да потвърди тяхната годност за конкретната позиция. Законовата минимална възраст за започване на работа в България е 16 години, като изключения се правят основно за талантливи деца, участващи в културни и творчески дейности като кино продукции, театрални постановки и музикални състави.

ИА ГИТ подчертава важността на спазването на процедурите при наемане на работа. Всеки работодател е длъжен да предостави на новонаетия служител, независимо от възрастта му, подписан екземпляр от трудовия договор, копие от уведомлението за регистрация в Националната агенция за приходите (НАП), както и длъжностна характеристика.

През текущата учебна година, Главната инспекция по труда планира да продължи своята информационна кампания, насочена към повишаване на осведомеността сред младежите относно техните трудови права и задължения, както и за безопасните практики на работното място. От началото на 2024 година, инспекторите по труда са провели информационни сесии в 40 училища в цялата страна.

За работодателите и гражданите, които се интересуват от процедурата за издаване на разрешения за наемане на лица под 18-годишна възраст, ИА ГИТ предоставя подробна информация на своя официален уебсайт в секцията "Административно обслужване", рубрика "Процедури".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

От нашия клас само Мишо е останал в България...
- Браво на него! Патриот!
- У затвора е...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари