Милен Керемедчиев: Има две заплахи към България от страна на мигрантите

2
Липсата на оградно съоръжение с Турция остава ключов проблем
Липсата на оградно съоръжение с Турция остава ключов проблем Видео: NOVA

Липсата на оградно съоръжение с Турция остава ключов проблем

Бившият заместник-министър на външните работи Милен Керемедчиев изрази загриженост относно подготвеността на България за потенциални заплахи за сигурността, произтичащи от ескалацията на напрежението в Близкия изток. Неговите коментари последваха извънредното заседание на Консултативния съвет за национална сигурност, проведено в петък, на което присъстваха представители на изпълнителната власт, специалните служби и парламентарните сили.

В интервю за телевизия NOVA Керемедчиев похвали политическите сили за тяхната сдържаност и конструктивен подход по време на съвета. "Трябва да започнем с една добра новина – политическите сили не използваха Съвета за предизборна реторика и бяха много умерени, без една, в подкрепата да излезе с общо становище този съвет. Това е важно, тъй като в момента не е време за политиканстване, а за равносметка", заяви той.

Въпреки това, бившият заместник-министър изрази загриженост относно липсата на значителен напредък в укрепването на националната сигурност от последното заседание на съвета през февруари 2022 година. Керемедчиев подчерта незавършеното изграждане на оградното съоръжение по границата с Турция като пример за недостатъчните мерки за сигурност.

"Президентът спомена липсата на оградно съоръжение с Турция, вече колко години нямаме. А се очаква точно оттам да бъде най-сериозният мигрантски натиск. Първо това излезе като основно послание – страната ни не е предприела необходимите стъпки, за да повиши сигурността на границите си. А от друга страна излязоха наяве конкретни заплахи за националната ни сигурност", коментира Керемедчиев.

Експертът изрази опасения относно потенциалния приток на бежанци от Ливан, предизвикан от военните действия на израелската армия в региона. Според него, това може да доведе до увеличаване на миграционния натиск върху България като транзитна страна към Централна Европа.

Керемедчиев очерта две основни заплахи за страната: възможността мигрантите да останат блокирани в България, ако не успеят да продължат към Централна Европа, и риска от връщане на мигранти обратно в България от страни като Австрия или Нидерландия поради промени в политиките им.

Бившият заместник-министър напомни и за потенциалната терористична заплаха, позовавайки се на способността на организации като "Хизбула" да извършват атаки извън своите граници, като припомни атентата на летище Сарафово през 2012 година.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама ескимоси се прибират вкъщи:
- Къде ни е иглуто?
- По дяволите, забравих ютията включена!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари