Ангел Найденов: Наблюдаваме най-лошия сценарий за развитие на конфликта в Близкия изток

0
Бившият военен министър очерта три сценария за развитие на конфликта между Израел и Иран
Бившият военен министър очерта три сценария за развитие на конфликта между Израел и Иран Видео: NOVA

Бившият военен министър очерта три сценария за развитие на конфликта между Израел и Иран

Бившият военен министър Ангел Найденов коментира резултатите от проведеното заседание на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) и обсъди актуални въпроси, свързани с националната сигурност на България. В интервю за предаването "Денят на живо" по NOVA NEWS, Найденов сподели своите виждания относно ситуацията в региона и потенциалните рискове за страната.

Според Найденов, КСНС е идентифицирал няколко ключови предизвикателства пред сигурността на България. Сред тях са потенциална мигрантска вълна, опасност от терористични актове и икономически рискове. Той подчерта, че въпреки първоначалните му опасения, заседанието не се е превърнало в арена за предизборни страсти.

По отношение на охраната на българската граница, бившият министър на отбраната потвърди, че армията вече участва в тази дейност. "По изявление на военния министър до 500 души са включени. Не виждам причина и основание армията да поеме изцяло охраната на българската граница", заяви Найденов. Той допълни, че като предпазна мярка за сигурността на територията на страната е необходимо видимо полицейско присъствие пред стратегическите обекти.

Коментирайки ситуацията в Близкия изток, Найденов я определи като "най-лошия сценарий за развитие на събитията". Той очерта три възможни варианта за отговор на Израел след атаката на Иран: удар по военни обекти, удар по обекти, свързани с петролната индустрия, или най-нежеланият вариант - удар по ядрени съоръжения.

Относно съдбата на пленените български моряци от кораба "Galaxy Leader", Найденов изрази загриженост, че се влошава средата, в която се водят преговорите за тяхното освобождаване.

Бившият военен министър коментира и идеята за подготовка на закон, регулиращ участието на гражданите в защитата на родината. Според него, подобни правила трябва да бъдат много конкретни. "Този закон би трябвало да регламентира хората, за които се предвижда съответната военна подготовка, както времето и начина, по който се извършва", обясни Найденов. Той даде пример със Сърбия, която е върнала наборната военна служба в рамките на 75 дни.

В заключение, Ангел Найденов подчерта необходимостта от внимателен анализ на ситуацията в региона и адекватни мерки за гарантиране на националната сигурност на България в контекста на нарастващите предизвикателства.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама ескимоси се прибират вкъщи:
- Къде ни е иглуто?
- По дяволите, забравих ютията включена!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари