Румен Радев: Към момента няма пряка заплаха за България

0
Консултативният съвет за национална сигурност препоръчва шест ключови мерки за противодействие на потенциални рискове
Консултативният съвет за национална сигурност препоръчва шест ключови мерки за противодействие на потенциални рискове

Консултативният съвет за национална сигурност препоръчва шест ключови мерки за противодействие на потенциални рискове

Няма пряка заплаха за България след конфликта в Близкия изток, заяви Румен Радев.

След тричасово заседание на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) в президентството, държавният глава Румен Радев обяви, че към момента няма непосредствена опасност за страната ни във връзка с конфликта в Близкия изток. Срещата, проведена на фона на напрегната предизборна кампания, събра представители на всички парламентарно представени политически сили, както и ключови фигури от служебното правителство и сектора за сигурност, информира БНТ.

"След като се запознахме с докладите на службите за сигурност и Министерството на вътрешните работи стигнахме до извода, че към момента няма пряка заплаха за страната ни", заяви президентът Радев след приключване на заседанието.

Темата на извънредното заседание беше "Рискове и заплахи пред националната сигурност в контекста на конфликтите в Близкия изток и необходимостта от предприемане на мерки". Сред участниците бяха служебният министър-председател Димитър Главчев, председателят на Народното събрание Рая Назарян, служебният министър на финансите Людмила Петкова, служебният министър на вътрешните работи Атанас Илков, служебният министър на отбраната Атанас Запрянов, ръководители на разузнавателните служби и Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС), както и заместник-министърът на външните работи Елена Шекерлетова.

Президентът Радев изрази благодарност към всички участници в КСНС, особено към политическите партии, които се ангажираха с важната тема за националната сигурност въпреки натоварения предизборен период. Той подчерта, че КСНС е обсъдил влошаването на ситуацията в Близкия изток и произтичащите от това рискове за България.

"Всички участници изразиха загриженост от ескалацията на въоръжените сблъсъци и тежката хуманитарна криза в региона. Ние се присъединяваме към призивите на международната общност за деескалация, за въздържане от употреба на сила и за недопускане въвличането на други държави, което би било заплаха не само за регионален, но и в глобален мащаб", добави държавният глава.

КСНС счита за неотложно незабавното прекратяване на бойните действия и полагането на допълнителни усилия за диалог и намиране на мирно решение, основано на международното право.

Въпреки липсата на пряка заплаха, президентът Радев подчерта, че влошената среда за сигурност генерира рискове, които изискват непрекъснат мониторинг и превантивни действия. Той посочи повишения риск от увеличаване на миграционните потоци към България и възможността от извършване на терористични атаки.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама ескимоси се прибират вкъщи:
- Къде ни е иглуто?
- По дяволите, забравих ютията включена!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари