Румяна Бъчварова: Ядрените оръжия на Иран са основната заплаха за Израел

1
България е готова за предизвикателствата на Близкоизточната криза, твърди бившият посланик в Израел
България е готова за предизвикателствата на Близкоизточната криза, твърди бившият посланик в Израел Видео: NOVA

България е готова за предизвикателствата на Близкоизточната криза, твърди бившият посланик в Израел

Една година след атаката срещу Израел, геополитическото напрежение в Близкия изток продължава да бъде във фокуса на световното внимание. Румяна Бъчварова, бивш вицепремиер и посланик на България в Израел, сподели своя анализ на ситуацията в предаването "Пресечна точка".

Бъчварова подчерта, че дипломатическите усилия остават ключов инструмент за разрешаване на конфликта. Тя отбеляза, че международната общност признава правото на Израел на самозащита след агресията, на която беше подложен. Според нейната оценка, стратегията на Израел е насочена към елиминиране на заплахите за съществуването на държавата.

"Израел, може да се предположи, че унищожи инфраструктурата в Газа и ръководството на "Хамас" освободи се от поредица от лидери на "Хизбула'" разруши и комуникационната система – "историята с пейджерите". Сега унищожава основните ресурси - складове, оръжия", коментира Бъчварова.

Бившият дипломат посочи, че един от най-сериозните въпроси за региона е свързан с ядрените съоръжения на Иран. Тя припомни, че през последните 10-15 години това е било основната заплаха за Израел. Бъчварова изрази мнение, че вероятно Израел би искал да елиминира възможността Иран да произведе ядрено оръжие, което би могло да бъде използвано срещу страната.

По отношение на българската позиция, Бъчварова приветства действията на правителството и президента. Тя оцени положително мерките за евакуация и свикването на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС). Според нея, тези действия изпращат послание към гражданите, че въпреки сложната политическа ситуация, институциите работят в техен интерес.

"Това е послание към гражданите да се чувстват сигурни, че в държавата, въпреки политическата ситуация, има институции, които работят в техен интерес", добави тя.

Бъчварова изрази увереност, че България разполага с необходимата законодателна база, организация и подготвени кадри в сферата на националната сигурност за адекватна реакция при необходимост.

Ситуацията в Близкия изток продължава да бъде обект на засилено внимание от страна на международната общност, като дипломатическите усилия остават ключови за намиране на мирно решение на конфликта.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама ескимоси се прибират вкъщи:
- Къде ни е иглуто?
- По дяволите, забравих ютията включена!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари