Надежда Нейнски: Израел цели пълна победа, не дипломация в Близкия изток

0
Израел вижда реална екзистенциална заплаха с ядрената програма, която има Иран
Израел вижда реална екзистенциална заплаха с ядрената програма, която има Иран

Израел вижда реална екзистенциална заплаха с ядрената програма, която има Иран

Ситуацията в Близкия изток претърпя драматичен обрат след убийството на лидера на "Хизбула" Хасан Насрала, според анализа на бившия външен министър Надежда Нейнски. В интервю за сутрешния блок "Здравей, България" на Нова телевизия, Нейнски разкри, че групировката "Хизбула" се е превърнала в най-близкия съюзник на Иран в региона.

Експертът по международни отношения подчерта, че отговорът на Иран е бил очакван, но е дошъл изненадващо бързо - в рамките на 24 часа, като същевременно е избегнал да съвпадне с еврейската Нова година. Това показва внимателно премерена стратегия от страна на Техеран.

Нейнски акцентира върху последните действия на Израел, които включват прекъсване на комуникационната система на "Хизбула" чрез атака срещу пейджърната им мрежа. Този ход се разглежда като опит за извеждане на лидерите на групировката на светло, с цел тяхното потенциално елиминиране.

"Израел не търси дипломатическо решение, а пълна победа. Израел вижда реална екзистенциална заплаха с ядрената програма, която има Иран", заяви Нейнски, подчертавайки сериозността на ситуацията от гледна точка на израелското правителство.

Въпреки нарастващото напрежение, бившият външен министър изрази мнение, че нито една от големите световни сили няма интерес от разгарянето на пълномащабна война в региона. Ключов фактор в това уравнение са Съединените щати, които остават най-важният съюзник на Израел.

"САЩ са в последната фаза на предизборната кампания и една такава война пренарежда много неща. Счита се, че подобна война би била в полза на кампанията на Доналд Тръмп, отколкото на Камала Харис", коментира Нейнски, свързвайки геополитическата ситуация с вътрешнополитическата динамика в САЩ.

Що се отнася до България, Нейнски подчерта необходимостта от адекватни действия, предвид географската близост на страната до конфликтната зона. Тя акцентира върху важността на предстоящите парламентарни избори за стабилността на държавата, особено в контекста на регионалната несигурност.

"Мерките, които се взимат от българското правителство, се базират не само върху наши анализи, но и доклади на партньорски служби", поясни Нейнски, подчертавайки комплексния подход към оценката на ситуацията.

В заключение, експертът изрази мнение, че голяма част от арабския свят има интерес от намиране на мирно решение на конфликта в Близкия изток, което дава надежда за потенциално деескалиране на напрежението в бъдеще.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Заради 99% от депутатите, останалите имат лоша репутация!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари