Иво Инджев: Страховете от световна война са преувеличени

1
Журналистът прогнозира израелски удар по иранската нефтена инфраструктура
Журналистът прогнозира израелски удар по иранската нефтена инфраструктура Снимка: БГНЕС

Журналистът прогнозира израелски удар по иранската нефтена инфраструктура

Журналистът Иво Инджев прогнозира, че Израел ще предприеме ответни действия срещу Иран след неотдавнашната атака, но отхвърля спекулациите за глобален конфликт. В интервю за предаването "Нюзрум" по Радио "Фокус" той анализира текущата ситуация в Близкия изток и потенциалните последици.

Инджев подчерта, че Израел се чувства уязвим след частичния пробив на защитата му и ще се стреми да докаже, че твърденията на Техеран за "преподаден урок" са преувеличени. Според журналиста, най-вероятният сценарий включва атака срещу иранската нефтодобивна и търговска система.

"Ще има израелски отговор на иранската атака отпреди дни. В Израел се чувстват уязвени от факта, че тяхната защита беше частично пробита. Ще направят всичко възможно да покажат, че твърденията на Техеран, че едва ли не са "преподали урок" на Израел затова как да намалят неговите способности, са твърде преувеличени", заяви Инджев.

Експертът смята, че администрацията на Съединените американски щати се стреми да минимизира риска от пълномащабен конфликт, тъй като това не е в интерес нито на САЩ, нито на Иран. Той посочи, че иранската атака е била по-скоро демонстрация на способности, отколкото опит за сериозна военна конфронтация.

"Иранците си дават сметка, че Израел е противник, с когото трудно могат да се справят в чисто военно отношение. Самият обстрел с балистичните ракети беше демонстрация, че 'да, и ние правим нещо, не сме безпомощни, можем да предизвикаме гнева на Израел', но дотук", обясни журналистът.

Инджев изрази скептицизъм относно възможността за дипломатическо решение на конфликта в краткосрочен план, посочвайки, че това е вероятно само след като Израел постигне целите си в Ливан.

Журналистът категорично отхвърли спекулациите за Трета световна война, определяйки ги като "плод на безсилието на едни коментатори". Той критикува тенденцията някои анализатори да преувеличават заплахите, за да придадат тежест на изказванията си.

Относно действията на българските власти в контекста на настоящата геополитическа ситуация, Инджев припомни атентата на летище "Сарафово" от 18 юли 2012 година, извършен от "Хизбула". Той подчерта необходимостта от повишена бдителност и ефективно използване на членството на България в Европейския съюз и НАТО.

"Силата на България в момента е в това, че е част от ЕС и НАТО и тази сила трябва да бъде използвана по най-рационален начин. Надявам се това да е ясно на хората, които управляват и отговарят за сигурността на страната ни и българския народ", заключи Инджев.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    3
    Българин
    Както винаги, прав е Иво Инджев. Гнусната руслямска пропаганда се заиграва със страховете на хората и преувеличава рисковете от световна война.
  • 1
    2
    Пиво Минджев
    Все пак не забравяйте,че аз съм лъжлив ПеПераст,пребоядисани комуне
  • 3
    1
    не не са преувеличени
    световна война ще има до 5-10 години, ще засегне дори и България и няма да има къде да се избяга, време е хората да се смирят, да се покаят пред Бог Исус Христос, който с кръвта си изкупи греховете ни и на третия ден възкръсна, и да се отнасят добре с близките си хора и изобщо всички около тях и да разпространяват любов, защото скоро ще се мре и никой няма да се измъкне
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

От нашия клас само Мишо е останал в България...
- Браво на него! Патриот!
- У затвора е...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари