Румяна Бъчварова: Основната мисия на Израел е битката с тероризма

0
България трябва да се притеснява от косвените последици, които ще донесе конфликтът в Близкия изток
България трябва да се притеснява от косвените последици, които ще донесе конфликтът в Близкия изток

България трябва да се притеснява от косвените последици, които ще донесе конфликтът в Близкия изток

Една година след атаката на "Хамас" срещу Израел, ситуацията в Близкия изток продължава да се усложнява, а последствията от конфликта могат да засегнат и България. Това стана ясно от изказването на Румяна Бъчварова, бивш посланик на България в Израел, в интервю за bTV.

Бъчварова подчерта непредвидимостта на ситуацията: "Днес – една година след нападението на „Хамас", въпросите за бъдещето на света са повече, отколкото бяха тогава. И е много трудно да им бъде отговорено. Толкова тектонични събития се случиха в световната политика в този период, че факторите, които влияят на възможния изход са много, а той не се очертава към този момент".

Според експерта, въпреки че не сме на прага на световна война, кризата в региона се задълбочава. "Масата, на която може да се постигне споразумение за прекратяване на огъня, не съществува. Не бих казала, че вървим към този апокалиптичен сценарий на Световната война, но кризата се в региона се задълбочава и последиците са непредвидими", заяви Бъчварова.

Бившият посланик подчерта ролята на Израел в борбата с тероризма, като посочи, че това е основна мисия на държавата. "Основната мисия на Израел е битката с тероризма. Тази държава е създадена, за да гарантира сигурността и живота на своите граждани, на цялото еврейство, което пострада по времето на Холокоста. Израел е длъжна да продължи усилията си в борбата с тероризма", обясни тя.

Бъчварова отбеляза, че Израел е водеща страна в борбата с тероризма на глобално ниво, но на местно ниво предизвикателствата остават. "Това е фактор, който оказва сдържащ ефект върху глобалните терористични организации. На място обаче очевидно не могат да се преодолеят. Тероризмът действа на различни нива. Израел е много добра на глобално ниво", коментира бившият посланик.

Експертът предупреди, че България трябва да бъде особено внимателна към непреките последици от конфликта в Близкия изток. "България трябва да се притеснява от косвените последици, които ще донесе конфликтът в Близкия изток", заключи Бъчварова.

Ситуацията в Близкия изток продължава да бъде обект на засилено внимание от страна на международната общност, като експертите призовават за бдителност и готовност за справяне с потенциални глобални последици от продължаващия конфликт.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    1
    dgd
    100 %, a РФ с нацизма.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

От нашия клас само Мишо е останал в България...
- Браво на него! Патриот!
- У затвора е...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари