Любомир Владимиров: Устойчиво инженерно решение трябва за гудрона на старото сметище в Русе

0
Община Русе търсят изход на ежегодния проблем
Община Русе търсят изход на ежегодния проблем Снимка: Община Русе / Архив

Община Русе търсят изход на ежегодния проблем

Търси се устойчиво инженерно решение на проблема с гудрона на старото сметище в Русе, заяви директорът на общинската дирекция „Екология и зелена градска среда“ проф. Любомир Владимиров.

Той поясни, че това е отпадъчен продукт от производството на битум от предприятията в града допреди 1989 година. „Гудронът отдавна е загубил свойства. Заровен е на старото сметище. От окислителните процеси обаче се образуват течове. Те се изгребват и се слагат в нови изкопи, в които върху гудрона се изсипва варов разтвор, за да не се получава ново окисление, каменна фракция, гел мембрана, след което се запръстява и затревява“, добави проф. Владимиров пред БТА.

Експерти на Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) в Русе са извършили проверка на бившето сметище, съобщи главният експерт по връзки с обществеността на екоинспекцията в крайдунавския град Рени Петрова.

Установено е, че вследствие на високите температури, ежегодно, както и при настоящата проверка, обемът на съхранявания гудрон се увеличава, което нарушава целостта на предпазната мембрана и се образуват течове. Констатирано е изтичане на гудрон на шест места по границите на рекултивираното сметище, както и в отводнителните канавки. Не е установена миризма на нефтопродукти в района вследствие на образуваните течове“, добави Петрова.

В района са открити още изхвърлени гуми, дунапрени, части от седалки, уплътнения, кори от излезли от употреба моторни превозни средства, етернитови плочи, пластмасови туби, еднокубикови съдове, производствени отпадъци и др. Дадени са предписания на Община Русе, като собственик на имотите, да се почистят и да се предприемат мерки за ограничаване изтичането на гудрон.

Проф. Владимиров каза още, че се спазват изискванията на екоинспекцията и на мястото се извършва контрол на всеки шест месеца и не е установено замърсяване нито на подпочвените води, нито на въздуха. Има подписан договор с фирма, която отговаря за поддръжка и гаранция на старото сметище до декември месец тази година. Тя е уведомена веднага и се очаква да започнат строително-монтажни дейности.

Директорът на общинската дирекция „Екология и зелена градска среда“ допълни, че вече се търсят по-устойчиви решения на проблема и след изтичане на договора с фирмата в края на годината.

Надявам се да можем да го направим със собствени средства още преди пролетта на следващата година. Вместо да се търсят изпълнители, подизпълнители, което да утежни процедурата и може да доведе до забавяне на крайното решение на проблема“, коментира проф. Владимиров.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    1
    Фантомас
    Да се пусне сигнал до прокуратурата, която явно не иска да се самосезира. Що за глупости са това - търсим устойчиво решение след изтичане на гаранцията на изпълнение на СМР. Защо са тези гаранции, за красота ли? От публикациите в медиите: Издадено е Разрешение за ползване №ДК-07-Р-102/30.12.2019 г. от началника на Регионална дирекция за национален строителен контрол (РДНСК), след приемане с Държавна приемателна комисия на обекта като 2-ра категория, съгласно разпоредбите на Закона за устройство на територията (ЗУТ). НАРЕДБА № 2 ОТ 31 ЮЛИ 2003 Г. ЗА ВЪВЕЖДАНЕ В ЕКСПЛОАТАЦИЯ НА СТРОЕЖИТЕ В РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ И МИНИМАЛНИ ГАРАНЦИОННИ СРОКОВЕ ЗА ИЗПЪЛНЕНИ СТРОИТЕЛНИ И МОНТАЖНИ РАБОТИ, СЪОРЪЖЕНИЯ И СТРОИТЕЛНИ ОБЕКТИ 20. (1) За осигуряване нормалното функциониране и ползване на завършените строителни обекти и отстраняване на скритите дефекти след приемането им и въвеждане в експлоатация (ползване) се определят минимални гаранционни срокове за изпълнени строителни и монтажни работи, съоръжения и строителни обекти. (2) Гаранционните срокове за изпълнени строителни и монтажни работи, съоръжения и строителни обекти се определят с договора между възложителя и изпълнителя за съответния строителен обект и те не могат да бъдат по-малки от минималните срокове, посочени в тази наредба. (3) Гаранционните срокове започват да текат от деня на въвеждането на строителния обект в експлоатация (издаване на разрешение за ползване или удостоверение за въвеждане в експлоатация). Няма да търсим изпълнителя на СМР да отстрани грешките си, ами ще чакаме гаранционните срокове да изтекат и ще го финансираме от такса Битови отпадъци? Финансиране от Държавен бюджет е абсурд да се получи, втори път, за едно и също нещо, заради некадърно изпълнение.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Какво правите с ракията, която остава?
- Не разбирам въпроса!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари