Реки от нефтен отпадък потекоха в Русе

3
Ситуация с гейзерите от гудрон се повтаря всяка година повече от 15 години при високи температури
Ситуация с гейзерите от гудрон се повтаря всяка година повече от 15 години при високи температури Видео: NOVA

Ситуация с гейзерите от гудрон се повтаря всяка година повече от 15 години при високи температури

Гейзери и реки от нефтения отпадък гудрон потекоха от старото сметище на Русе. Отпадъчният нефтопродукт е избил от всички страни на сметището и на места се стича извън него.

Хората в района разказват, че тази ситуация се повтаря всяка година повече от 15 години, когато температурите на въздуха трайно се повишат. Това наложи проверка на екоинспекцията в града.

Гудронът е отпадъчен продукт от преработката на нефт. В Русе до 1989 г. е функционирало производството на масла, този отпадък е било разрешено тогава да се депонира на сметището”, заяви експертът от РИОСВ – Русе Христо Милков и уточни, че след толкова години гудронът се е превърнал във вид асфалт, предаде NOVA.

Ангажимент за анализи на почвата и водите имат от общината на града, като след това документите се представят в РИОСВ. „Не сме установили фрапипащи превишения и да има опасност за околната среда или хората”, допълни експертът.

Дали сме предписание всичките течове да се намерят спешни дългосрочни и краткосрочни мерки, за да се реши проблема”, каза Милков.

Директорът на дирекция "Екология" в Община Русе Любомир Владимиров заяви, че са уведомили фирмата, която осъществява поддръжка на рекултивираното сметище, още на следващия ден. „Днес се очаква да започнат строително-монтажни работи, но виждате, че проблема не е на едно място”, отбеляза той и подчерта, че в момента това, което могат да направят е ямите да бъдат изчистени и затворени.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    3
    ...
    Преди няколко години Лукойл се бяха похвалили, че имат инсталация за добив на нефто-продукти (дизел и мазут) от гудрон. Можеше да го изпомпим и да им го харижем, и за тях суровина и ние щяхме да си решим проблема, ама Лукойл вече са от лошите. Толкова време нашите управници спаха, а сега ще кършат ръце и ще хортуват, че няма какво да се направи освен пак да засипят с пръст до следващото лято.
  • 11
    2
    Читател
    Трябва ли този отпадъчен материал с токсично съдържание, да тръгне по улиците на квартала близък до отровното бунище,за да отразите фирмата, която стопанисва депото за битови отпадъци.Петнадесет години,при високи температури,картината се повтаря според живущите в крайните квартали.Явно,тази фирма е пуснала корените си дълбоко в дейността на общинска администрация.
  • 9
    1
    Граждани
    Единият не му пука и само ден за ден до пенсия, а другия и представа си няма от нищо, но такива си ги търси кмета, като него!!!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Какво правите с ракията, която остава?
- Не разбирам въпроса!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари