Екоинспектори провериха течовете на гудрон в Русе

0
Експерти на РИОСВ - Русе дадоха на Община Русе предписания за почистване и предприемане на мерки
Експерти на РИОСВ - Русе дадоха на Община Русе предписания за почистване и предприемане на мерки Снимка: Община Русе / Архив

Експерти на РИОСВ - Русе дадоха на Община Русе предписания за почистване и предприемане на мерки

Експерти на РИОСВ - Русе извършиха проверка на бившето рекултивирано сметище на град Русе, в част от което са депонирани отпадъци от бившия завод „Бимас“, представляващи гудрон*. При проверката е установено, че вследствие на високите температури, ежегодно, както и при настоящата проверка, обемът на съхранявания гудрон се увеличава, което нарушава целостта на предпазната мембрана и се образуват течове. Констатирано е изтичане на гудрон на шест места по границите (дигите) на тялото на рекултивираното сметище, както и в отводнителните канавки. Не е установена миризма на нефтопродукти в района вследствие на образуваните течове.

При направен обход в местност Слатина на старата гудронова яма, в която се съхраняват отпадъци от производството на бившия завод „Бимас“, се установи наличие на отпадъци представляващи гуми, дунапрени, части от седалки, уплътнения, кори от излезли от употреба моторни превозни средства /ИУМПС/, по границите са изхвърлени етернитови плочи, пластмасови туби, еднокубикови съдове, производствени отпадъци и др.

На Община Русе, като собственик на имотите, са дадени предписания за почистване и предприемане на мерки за ограничаване изтичането на гудрон.

РИОСВ – Русе ще продължи да осъществява контрол по дадените предписания.

*гудрон - неочистен нефтен остатък, получаван след дестилиране на леките и на повечето тежки фракции, който е гъсто течно черносмолисто вещество и се използва за добиване на асфалтови битуми, за пътни настилки и др.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    1
    Запознат
    Тези проверки ги знаем.Всяка година е едно и също.Решения,решения,дела,дела са нужни другари.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

DJ хванал златната рибка, но веднага я пуснал.
- Я, чакай, а трите желания - казала рибката.
- Оф, добре, казвай кои песни искаш, ама да знаеш, че "Луда по тебе" я нямам.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари