Льосова почва забавя строежа на магистралата Русе - Велико Търново

1
Участък от обхода край Бяла затруднява специалистите
Участък от обхода край Бяла затруднява специалистите Снимка: АПИ

Участък от обхода край Бяла затруднява специалистите

Строителството на дългоочакваната автомагистрала Русе - Велико Търново среща неочаквани трудности, свързани със спецификата на почвата в региона. Става дума за отсечката от близо 8 километра, която е част от обхода на Бяла. Тази информация бе споделена по време на Дунавския транспортен форум, който се провежда в Русенския университет "Ангел Кънчев".

Въпреки че официалното начало на строителните дейности бе обявено през декември 2023 година, към момента не са започнали никакви реални строителни работи по трасето. Основната причина за забавянето се крие в льосовата почва, характерна за района.

Инженер Ясен Ишев, експерт от Научно-техническия съюз по транспорта разясни ситуацията пред участниците във форума. Според него, проектантският екип е изправен пред сериозно предизвикателство, свързано с особеностите на почвата:

"Льосовата почва в района се оказа основният проблем, който забавя строежа на магистралата Русе - Велико Търново", сподели Ишев.

За да намерят адекватно решение на този проблем, проектантите са потърсили съдействието на чуждестранни специалисти. Очаква се до края на 2024 година да бъде изготвен подробен доклад, който ще очертае възможностите за преодоляване на това геоложко предизвикателство.

Въпреки възникналите трудности, инженер Ишев изрази увереност, че договорните срокове ще бъдат спазени:

"Очакваме автомагистралата да бъде завършена в рамките на предвидения срок - ноември 2027 година", заяви той.

Изграждането на магистралата Русе-Велико Търново е от ключово значение за подобряването на транспортната свързаност в Северна България. Проектът цели да осигури по-бърза и безопасна връзка между Дунавския град и старата столица, както и да стимулира икономическото развитие на региона.

Експертите подчертават, че решаването на проблема с льосовата почва е от критично значение не само за спазването на сроковете, но и за осигуряването на дълготрайна стабилност и безопасност на бъдещата магистрала.

Дунавският транспортен форум продължава своята работа, като се очаква в следващите дни да бъдат обсъдени и други важни въпроси, свързани с развитието на транспортната инфраструктура в региона.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    12
    20 век
    То първия мост не е на льос, те извънземни са го строили
  • 3
    11
    до 5
    Град Русе, може да си го чувал, е построен върху льос. Колкото до магистралата, на калпавият кур вълната му пречи.
  • 1
    10
    Бенедикт
    Еми като има 8 км проблем няма да я строим бе. Нека си мрат хората по пътищата. Ако взема една сопа, такава почва ще ви дам на всичките дебили в тоя университет. Майка ви безхаберна да еба и боклуци такива.
  • 3
    9
    20 век
    Да обясня просто, на човека с негативна: Льоса е глина,жълта пръст хлъзгава демек. Сега схвана ли? Ама си има технологии за такъв проблем, ама не искааат...
  • 4
    8
    20 век
    От миналия век знаят за льоса! Другите държави до сега щяха да построят не един мост... Ама нали трябва да се разтягат лукуми ,да се лъжат баламите, да се протака да се краде... Льоса им пречи!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

"Москвич" пускат на пазара електречески автомобил. Пробегът зависи от дължината на кабела.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари