Ясен Ишев: Строителството на Дунав мост 3 може да започне до четири години

0
Почвата е основният проблем, който бави строежа на магистралата Русе - Велико Търново, заяви инженерът
Почвата е основният проблем, който бави строежа на магистралата Русе - Велико Търново, заяви инженерът Снимка: БТА

Почвата е основният проблем, който бави строежа на магистралата Русе - Велико Търново, заяви инженерът

Русе се подготвя за значителна трансформация в транспортната си инфраструктура, като плановете за нов Дунав мост между българския град и румънския Гюргево набират скорост. Според инж. Ясен Ишев, председател на Научно-техническия съюз по транспорта (НТСТ), строителството на новия мост може да започне в рамките на четири години, при условие че необходимото финансиране бъде осигурено, предаде БТА.

Инж. Ишев сподели тази информация по време на "Дунавски транспортен форум – 2024", който се проведе в Канев център на Русенския университет "Ангел Кънчев". Форумът се фокусира върху представянето на транспортните проекти и предизвикателствата, пред които е изправен регионът.

"Водеща е румънската страна. Две години ще проучват къде точно, каква геология. Предварително ще правят технологични оценки," обясни инж. Ишев, очертавайки времевата рамка на проекта. "Надявам се след две години ще се изготви задание и ще се обяви търг. Тече процедурата, стъпка по стъпка, да се надяваме, че след още година-две ще може да бъде избран изпълнител и при осигуряване на средства, да започнат строително-монтажни работи", добави той.

Ключов аспект на проекта е определянето на точното местоположение на моста, което трябва да се съобрази с планираната магистрала Русе – Велико Търново. Строителството на тази магистрала, определена като приоритетен обект, вече е започнало в края на миналата година. Финансирането за 133-километровото трасе е частично осигурено чрез програма "Транспортна свързаност" 2021-2027 година, но се търсят допълнителни средства за завършването на проекта.

Инж. Ишев също така коментира напредъка по обхода на град Бяла, който е част от магистралния проект. Въпреки че строителните дейности напредват с изграждането на бетонов възел и асфалтова база, възникнал е технически проблем, свързан с изграждането на високи насипи върху льосови почви – предизвикателство, с което България досега не се е сблъсквала.

"Явно при проектирането не са съобразили, че в България такива високи насипи в льосови почви не са правени. Очакваме най-късно до края на месеца този въпрос да бъде решен, за да може да се даде технология как да бъдат изпълнявани те", поясни инж. Ишев.

Въпреки това предизвикателство, той увери, че няма промени в крайния срок за изпълнение на строителните дейности по магистралата. Според договора, първите два участъка – от Русе до Бяла и обходът на Бяла – трябва да бъдат завършени до края на 2027 година.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    3
    Гост
    Много по-лесно, по-евтино и по-бързо щеше да е, ако просто бяхте разширили сегашният път да стане с по две платна в посока, като просто изградите нови участъци, да заобиколите населените места с близо километър. Вече щяхте да сте почнали.
  • 3
    2
    Гост
    "Ако има пари"!!! - ето я уловката. Тя и Хемус я почнаха 1974 г, но още не е довършена.
  • 5
    1
    ???
    И може да завърши до след 500 години.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

От нашия клас само Мишо е останал в България...
- Браво на него! Патриот!
- У затвора е...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари