Концесионерът на рушащия се подлез в Русе нямал задължение да го поддържа

0
Пропуски в договора оставят Община Русе с вързани ръце
Пропуски в договора оставят Община Русе с вързани ръце

В договора липсва клауза за почистване и поддръжка, заяви Кристиян Вълчев

Рухналият таван в русенски подлез разкрива пропуски в концесионния договор.

Инцидент в подлеза на булевард "Христо Ботев" в Русе повдигна сериозни въпроси относно безопасността на съоръжението и отговорността за неговата поддръжка. Част от тавана на подлеза рухна вчера, като по щастлива случайност нямаше пострадали. Този инцидент привлече вниманието към проблемите с поддръжката на съоръжението, което се използва ежедневно от хиляди русенци като единствена възможност за пресичане на натоварения булевард.

Според информация от Община Русе, концесионерът, който управлява подлеза, не е задължен по договор да поддържа съоръжението. Това създава сложна ситуация, в която Общината има ограничени възможности за действие.

Представител на общинската администрация сподели пред камерата на телевизия КИС 13, че към фирмата-концесионер многократно са отправяни устни и писмени препоръки за отстраняване на нередностите, предвид недоброто състояние на подлеза. Въпреки това, действащият концесионен договор, сключен през 2000 година, не предвижда клауза, която да задължава фирмата да поддържа подлеза в чисто и безопасно експлоатационно състояние.

Още по-обезпокоително е, че договорът не позволява налагането на санкции на концесионера в резултат на текущия контрол, осъществяван от служители на Община Русе. Това на практика оставя общината без ефективни инструменти за въздействие върху поддръжката на съоръжението.

Общинската администрация изразява желание да поеме пряко управлението на подлеза след изтичането на концесионния договор догодина. Плановете включват самостоятелно стопанисване на съоръжението и управление на търговските обекти, които в момента също са отдадени на концесия. Целта е да се извършат необходимите ремонти и да се приведе подлезът в подходящ вид за безопасно ползване от гражданите.

Този случай повдига важни въпроси относно дългосрочните концесионни договори и тяхното влияние върху градската инфраструктура. Необходимо е преосмисляне на подхода към подобни договори, за да се гарантира, че обществената безопасност и интереси са адекватно защитени.

Жителите на Русе очакват бързи и ефективни действия за осигуряване на безопасността на подлеза, който е ключов елемент от градската инфраструктура. Остава да се види как ще се развие ситуацията в следващите месеци и какви мерки ще бъдат предприети за предотвратяване на подобни инциденти в бъдеще.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    4
    Иво Иванов
    Концесионера е взел подлеза, за да си построи заведения и магазини над него. И така от 2000 до 2025г. как така нямал задължение?
  • 1
    3
    русенец
    То бива безхаберие, ама чак пък толкова....иначе ме гледайте всеки ден, не пропускам, как награждавам спортисти, баскетболисти, връчвам награди. Не ме питай какво става в града, прашни, разбити, мръсни улуци, боклуци под път и на път...аз съм Пенчо Селфито,...
  • 2
    2
    daskal
    Ами тогава този "концесионер" да обясни какво всъщност концесионира?! Там е мръсно, тясно, тъмно, не се извършва никаква дейност! Няма магазини, няма тоалетна, няма нищо!
  • 9
    1
    моето име
    Кой е "специалиста" изготвил такъв договор?
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама ескимоси се прибират вкъщи:
- Къде ни е иглуто?
- По дяволите, забравих ютията включена!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари