Кои са гъбите в България с отровни двойници?

0
Най-често срещаните ядливи гъби в българските гори и техните опасни двойници
Най-често срещаните ядливи гъби в българските гори и техните опасни двойници

Най-често срещаните ядливи гъби в българските гори и техните опасни двойници

В българската природа могат да се открият около 4000 вида гъби, сред които има както ядливи, така и отровни. Гъбарството се е превърнало в популярно хоби, предлагащо тръпка и близост с природата, но експертите предупреждават, че то изисква и сериозна отговорност.

Специалистите подчертават, че събирането на диворастящи гъби изисква значителен опит и внимание. Начинаещите гъбари трябва да се консултират с опитни познавачи или да използват услугите на специализирани консултантски центрове, преди да приготвят събраните гъби.

Обикновена манатарка

Обикновената манатарка е сред най-търсените видове. Тя се отличава с дебело бяло стъбло и кафява шапка. Има мек, характерен аромат, а месото ѝ не променя цвета си при разрязване. Важно е да се внимава за нейния отровен двойник - дяволската гъба, която посинява при разрязване.

Пачи крак

Тази гъба има характерна форма на фуния и е жълтеникава или оранжева на цвят. Шапката ѝ има фини ръбчета, а ароматът напомня за яйца с лека земна нотка. Нейният отровен двойник е горчивата миризливка, която за разлика от ядливия пачи крак, расте върху изгнила широколистна дървесина.

Сърнела

Сърнелата, известна като "царицата на гъбите", се отличава с мек пръстен по средата на стъблото. Тя е подходяща за печене на скара и може да замести месото в някои ястия. Особено внимание трябва да се обръща при нейното събиране, тъй като отровните ѝ двойници са мухоморките, чието консумиране може да бъде фатално.

Ядлива смръчкула

Ядливата смръчкула е сред най-скъпите гъби на пазара поради своята рядкост. Тя има уникална деформирана шапка, наподобяваща гъба за баня. Използва се за приготвяне на фини сосове в изискани ресторанти. Нейният отровен двойник е гъбата дипленка, която се различава по кухото, тънко и чупливо месо, както и по бялото пънче.

Експертите подчертават, че съществуват и други двойници на ядливите гъби, които макар да не водят до тежки или фатални последици, могат да предизвикат стомашни неразположения. Затова е от изключителна важност гъбарите да могат правилно да идентифицират събраните видове.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

"Москвич" пускат на пазара електречески автомобил. Пробегът зависи от дължината на кабела.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари