Опасностите от диворастящи гъби в България

0
Доц. Людмила Нейкова от ВМА - София обяснява механизмите и симптомите на тежкото отравяне
Доц. Людмила Нейкова от ВМА - София обяснява механизмите и симптомите на тежкото отравяне

Доц. Людмила Нейкова от ВМА - София обяснява механизмите и симптомите на тежкото отравяне

В България са познати около 4000 вида гъби, като една малка част от тях са отровни и могат да причинят сериозни здравословни проблеми. Брането на гъби често е популярно хоби и начин за досег с природата, но крие значителни рискове, особено ако не се познават добре видовете. Най-опасни сред тях са тези с дълъг латентен период, като фалоидното отравяне, предизвиквано от зелена и бяла мухоморка.

Доц. Людмила Нейкова, ръководител на Клиниката по спешна токсикология на ВМА - София, предупреждава, че фалоидното отравяне е изключително опасно, тъй като токсините, съдържащи се в тези гъби, са термостабилни и не се разрушават при кулинарна обработка. Тези токсини могат да причинят сериозни увреждания на черния дроб, като симптомите се проявяват обикновено 8 до 14 часа след консумацията на гъбите. Симптомите включват многократно повръщане, коремни болки, гадене и диарични изхождания, които могат да доведат до дехидратация и сериозни последици за организма.

Отравянето с фалоидни гъби може да бъде фатално, ако не се предприемат своевременни мерки. Доц. Нейкова подчертава, че е необходимо пациентът да бъде отведен в спешно отделение възможно най-бързо, за да се приложи подходяща терапия. Лечението включва стомашна промивка и използване на медицински въглен за елиминиране на токсините. В допълнение, се стимулира диурезата за по-бързо извеждане на токсините от организма.

Тежестта на симптомите и необходимостта от медицинска намеса зависят от количеството консумирани гъби, както и от общото здравословно състояние на пациента. Особено уязвими са малките деца, възрастните хора и тези с хронични заболявания. Специалистите предупреждават, че дори при консумация на култивирани гъби могат да се проявят стомашно-чревни симптоми, но без фатални последствия.

В заключение, доц. Нейкова призовава хората да бъдат внимателни при събирането и консумацията на гъби и да не подценяват опасностите от отравяне. При първи симптоми на неразположение е необходимо да се потърси медицинска помощ, за да се предотвратят сериозни усложнения.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари