Имат ли гъбите печурки отровни двойници?

1
Три смъртоносни двойника, които застрашават любителите на печурки
Три смъртоносни двойника, които застрашават любителите на печурки

Три смъртоносни двойника, които застрашават любителите на печурки

Печурката, широко разпространена гъба от род базидиеви, е популярна заради своя вкус и кулинарна универсалност. Въпреки това, експертите предупреждават за потенциална опасност при нейното събиране поради наличието на отровни двойници.

Характерна особеност на печурките са розовите им власинки, които с времето променят цвета си. Тази гъба се среща в няколко разновидности и е ценена заради лесната си подготовка и приятния вкус.

Основният риск при събирането на печурки е възможността за объркване с някой от трите ѝ отровни двойника - карболовата печурка, зелената мухоморка и бялата леплива мухоморка. Сред тях зелената мухоморка се счита за най-опасна.

Ключът към безопасното разпознаване на ядливата печурка се крие в цвета на пластинките ѝ. При годните за консумация видове те са розово-червени до кафяви, докато при отровните мухоморки са бели. Поради тази причина, събирането на неразтворени гъби крие значителен риск, тъй като цветът на ламелите остава скрит.

За да се избегнат потенциално фатални грешки, експертите препоръчват младите гъби да се разрязват, за да се провери цветът на власинките. При наличие на бели власинки, гъбите трябва незабавно да се изхвърлят, а ръцете - да се измият старателно.

Важно е да се подчертае, че и двата вида мухоморки са изключително токсични, с потенциално смъртоносен ефект дори при своевременна медицинска намеса. Поради тази причина, експертите настоятелно съветват неопитните гъбари да се въздържат от самостоятелно събиране на гъби, тъй като последствията могат да бъдат катастрофални.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари