Кирил Борисов: Група бизнесмени дължат богатството си само на държавата

1
Случаят с отпуснатия кредит от ББР на Румен Гайтански - Вълка предизвиква много въпроси
Случаят с отпуснатия кредит от ББР на Румен Гайтански - Вълка предизвиква много въпроси Видео: NOVA

Случаят с отпуснатия кредит от ББР на Румен Гайтански - Вълка предизвиква много въпроси

Вчера Комисията за противодействие на корупцията (КПК) проведе мащабна акция, свързана с обиски на имоти, притежавани от Румен Гайтански, по-известен с прякора Вълка. Действията на КПК са част от разследване за неправомерно усвоен кредит от Българската банка за развитие (ББР), за който се предполага, че е свързан с бизнесмена. Сумата, за която се говори, възлиза на близо 150 милиона лева, а според информацията парите са били отпуснати на фирма, която има връзка с Гайтански.

Акцията на КПК предизвика широк обществен интерес, като случаят привлече вниманието на медиите и анализаторите. Журналистът Кирил Борисов от вестник „24 часа” коментира темата в ефира на NOVA NEWS, като изрази опасения, че Гайтански и Стоян Мавродиев, с когото също се свързва случаят, все още не са с повдигнати обвинения и могат свободно да напуснат страната.

„По същия начин Васил Божков преди пет години се оказа в чужбина, както и Цветан Василев - в Сърбия. Това са бизнесмени, които дължат богатството си на държавата и са забогатели с обществен ресурс”, подчерта Борисов.

Проблеми с отпускането на кредита

Случаят с отпуснатия кредит предизвиква много въпроси. Борисов подчерта, че при обикновен човек, който изтегли кредит от търговска банка и не го върне, Българската банка за развитие би предприела всички мерки за събиране на дълга. Той обаче отбеляза, че в случая с Вълка нещата изглеждат различно.

„Само с политическа протекция може да бъде усвоен подобен кредит. Още преди да се реши да бъде отпуснат този кредит, е било ясно, че парите ще бъдат откраднати. Самият факт, че обезпечението по кредита е договор, който е стар и прекратен, когато е разглеждан кредитът, говори за станалото”, допълни журналистът.

Тези съмнения около кредита и ролята на държавните институции в неговото отпускане насочват вниманието към евентуални злоупотреби с обществен ресурс. Борисов отбеляза, че ако държавата е позволила подобни действия, е трудно да се очаква по-нататъшно търсене на отговорност.

Защо разследването започна сега?

Журналистът посочи, че още през 2021 година информацията за въпросния кредит е станала публична и са били подадени сигнали до прокуратурата. Въпреки това, към онзи момент е имало отказ за разследване. Това поражда въпроса защо сега органите на реда са решили да се задействат.

„Можем само да гадаем какво ги е накарало да работят сега. Тези, които са подписали договора и са разглеждали кредита, трябва да дадат отговори”, заяви Борисов.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    8
    Лойд Остин
    До 7 Разбирам те,огладнял си и искаш да хапнеш мазни негърски лайна както твоите партийни лидери Простото и Ококореното са ги яли в помощното училище за умствено изостанали към ХарварТ - може би ще те нахраня ако си послушна ПеПеруга хохохо
  • -1
    7
    До 6
    Искам да ти нацеля в десятката кафявата точка.
  • 0
    6
    Лойд Остин
    До ПееФски Мартинчо,ти вече ПееФски ли се пишеш ? Искаш май да седнеш на черната ми мамба. Защо си пропуснал корумпираните отпадъци от Пеевски Подлоги/Доносническа България ? Та точно там са всички пребоядисани комунисти и мафиоти начело с Простото и Ококореното - искаш ли сега да ми духнеш на глухарчето,Мартинчо ?
  • 0
    5
    ПееФски
    И всички те са съвеЦки милиционери, тясно свърза и с БЛП и ДС! На бедният и маргинализиран електорат на АТАКА, МВРО, ИЗРАЖДАНЕ, ИТН, БЕЗЛИЧИЕ, ВОЛЯ, БСП, ДПС, ГЕРБ....подарявам по едно глухарче за да го Духате!
  • 1
    4
    Анонимен
    Те не са бизнесмени, те са т. н. бизнесмени.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари