Кирил Петков: Стоян Мавродиев и Румен Гайтански - Вълка са избягали от държавата

1
Обиски на имоти на Румен Гайтански - Вълка във връзка с 150 милиона лева кредит от ББР
Обиски на имоти на Румен Гайтански - Вълка във връзка с 150 милиона лева кредит от ББР Видео: NOVA

Обиски на имоти на Румен Гайтански - Вълка във връзка с 150 милиона лева кредит от ББР

Вчерашният ден беше белязан от нови разкрития и действия, свързани с разследвания за корупция и неправомерно отпуснати кредити в България. Комисията за противодействие на корупцията (КПК) предприе обиски на имоти, собственост на бизнесмена Румен Гайтански, известен с прякора Вълка. Акцията е част от по-широко разследване, свързано с отпуснат неправомерен кредит от Българската банка за развитие (ББР).кп

Кредит за близо 150 милиона лева

Според разследването, става въпрос за кредит в размер на близо 150 милиона лева, отпуснат на фирма, свързана с Румен Гайтански. Кирил Петков, съпредседател на „Продължаваме промяната” и бивш министър на икономиката, отговори на обвиненията, че назначеното от него ръководство на ББР е бездействало. Той заяви, че „чадърът, който закриляше Румен Гайтански - Вълка и Стоян Мавродиев в последните години, се вдигна“. Според Петков, двамата вече са напуснали страната.

Разследването започва през 2021 година

Кирил Петков припомни, че разследването за неправомерно отпуснати кредити започва още през 2021 година, когато той заема поста министър на икономиката. По негови думи, още в началото на мандата си той е алармирал, че осем фирми са получили кредити на стойност 1 милиард лева. Тогава е започната процедура по смяна на надзора на ББР и управителния съвет на банката. Петков заяви, че цялата документация по този случай е предадена на прокуратурата.

Селективно разследване?

Кирил Петков отправи критики към Комисията за противодействие на корупцията, като подчерта, че разследванията изглеждат селективни. Той изрази съмнение защо КПК се фокусира само върху 150 милиона лева, отпуснати на Гайтански, но не и върху подобен кредит, предоставен на „Булгартабак“. Според Петков, този кредит също възлиза на 150 милиона лева и в момента не се обслужва, а обезпеченията на фирмата са „единствено на хартия“.

Обезпечение или кражба?

По думите на Петков, ако обезпеченията на „Булгартабак“ бяха реални, фирмата не би се отказала от тях, вместо да върне заема. Според него, след определен период от време може да стане ясно, че и „Булгартабак“ е източила средства от държавата.

Какво следва за КПК?

Петков е категоричен, че КПК трябва да проведе пълно разследване по всички случаи на неправомерно отпуснати кредити, като подчерта, че с 150 милиона лева биха могли да се изградят 30 нови детски градини в страната. Той допълни, че „Продължаваме промяната - Демократична България“ се бори за установяването на поне един независим орган, който да провежда обективни разследвания и да се справи с корупцията в държавата.

Прокуратурата – затворена система

Петков изрази и своето недоволство от работата на прокуратурата, която определи като „затворена система, която се самовъзпроизвежда“. Той заяви, че промяната в Конституцията е начинът тази система да се реформира, но усилията им са срещнали преграда в лицето на Конституционния съд.

Съпредседателят на ПП подчерта, че промяната е дълъг процес, но изрази увереност, че ще има положителни стъпки напред, ако управлението бъде поверено на личности с общо обществено доверие. Петков допълни, че неговата партия не е предложила Калин Стоянов за министър на вътрешните работи, но изрази надежда, че ако решенията се прилагат умно, страната може да напредне.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    3
    Учуден
    До 1 Не съм учуден,че ДеБил-ПеПеруха като теб е абсолютно неграмотен,но нека да те попитам: За кой Баце говориш ? Този,който се оказа "медиен враг" според думите на Простото уловени в записа на Руди Гела ? За кой Шиши говориш ? ДеБелян ПеПеевски,който беше изпран от партията на невменяемия Кирчо срещу едно мазно кафенце и промени в Конституцията ? За кой Сокола говориш ? За онзи дето ДеБелият Ристю Бойкикев му прави "десант на Росенец", а после се коалира с чедото му Шиши ли ? За тях ли говориш ПеПеруго ?
  • 1
    2
    До 1
    Странно,защо за други като Баце,Шиши,Сокола,Асансьора и т.н. не се чудиш,ама сякаш на съществуват за теб,защо така,много леко учуден....
  • 3
    1
    Учуден
    Искрено съм Учуден,че този спукан капут все още е по телевизиите,а не е в следствения арест/Нека да припомним какви поразии направи лицето Кирил Простото Петков в ББР,разследването е на БЪРД от тази година: „На 11 май 2021 г., ден преди влизането в сила на указа на президента, без да има това законово право, Кирил Петков се представя за министър на икономиката и депозира документи в БНБ, с които иска одобрение на нови членове на Надзорния съвет на ББР. В нарушение на нормите таксата на БНБ е платена от личната му сметка. С подадените документи Кирил Петков отново декларира неистини и лъжи, като за това отново носи наказателна отговорност по чл. 313 от НК. На първо място, той декларира, че е министър и подписва документите като такъв, както и че упражнява правата върху акциите на банката, което към момента не е така. На второ място, той декларира съществуването на невзети решения от действащия към този момент надзорен съвет, а именно, че същият съвет, като комитет по подбора, е одобрил депозираните в БНБ номинации. Такова разглеждане и такова одобрение не е направено от действащия надзорен съвет. Неистини са декларирани и от Стамен Янев, който също подава документи в БНБ и лъже за съществуването на взети решения от надзорния съвет, въпреки че към момента той е председател на същия съвет. Така се оказва, че и за двамата са налице и предположения за извършени документни престъпления по чл. 308 от НК.“
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари