Изтича срокът за помощи при 100% унищожени култури

0
ДФЗ компенсира до 80 на сто от разходите на стопаните
ДФЗ компенсира до 80 на сто от разходите на стопаните Снимка: БГНЕС

ДФЗ компенсира до 80 на сто от разходите на стопаните

Земеделските производители от област Русе разполагат с още един ден, за да подадат заявления за държавна помощ, компенсираща щетите върху селскостопанските култури, причинени от неблагоприятни климатични условия през 2024 година. Това съобщиха от Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ - Русе).

Схемата за подпомагане е насочена към стопани, чиито култури са били 100% унищожени от различни природни бедствия. Помощта покрива до 80% от действителните разходи за отглеждане на засегнатите култури през съответната стопанска година.

Според информацията от ДФЗ - Русе, право на подпомагане имат земеделци, чиито овощни насаждения - сливи, череши, кайсии и ябълки, са пострадали от измръзване или слана. Освен това, компенсации се предвиждат и за унищожени от бури и проливни дъждове оранжерийни краставици, царевица за зърно, кайсии, череши, слънчоглед и картофи. Не са пропуснати и щетите от засушаване върху царевицата.

Особено внимание се обръща на щетите, причинени от градушка. Списъкът с култури, за които може да се получи финансова помощ в този случай, е изключително обширен и включва:

  1. Зърнени култури: пшеница, ечемик, овес, царевица, тритикале, двузърнест лимец
  2. Технически култури: слънчоглед, рапица, тютюн, лен маслодаен, сусам
  3. Бобови култури: грах, нахут, боб
  4. Зеленчукови култури: домати, пипер, патладжан, краставици (включително оранжерийни), главесто зеле, картофи, дини, пъпеши
  5. Овощни култури: ябълки, круши, праскови, нектарини, кайсии, сливи, череши, орехи, бадеми, лешници, малини
  6. Лозя: винени и десертни
  7. Етерично-маслени култури: маслодайна роза, лавандула
  8. Други: кориандър, хмел, овощен посадъчен материал

Заинтересованите земеделски стопани могат да намерят подробна информация за условията и необходимите документи на официалния уебсайт на Държавен фонд "Земеделие".

Експертите от ДФЗ - Русе напомнят, че крайният срок за подаване на заявления изтича утре. Те съветват всички засегнати производители да не отлагат подаването на документите си за последния момент, за да се избегнат евентуални затруднения с обработката на заявленията.

Тази мярка за подпомагане е част от по-широката политика на Министерството на земеделието за подкрепа на българските земеделски производители в условията на нарастваща несигурност, свързана с климатичните промени. Целта е да се осигури финансова стабилност на стопанствата и да се гарантира продоволствената сигурност на страната.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

"Москвич" пускат на пазара електречески автомобил. Пробегът зависи от дължината на кабела.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари